Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Waarom het ene veld wel en andere niet gemaaid?

Gemeente

Laarbeek - Was het jou ook al opgevallen? Het gras voor het gemeentehuis staat wel heel erg hoog. Net zoals op het veld naast het zwembad aan de Koppelstraat in Beek en Donk. Is men hier simpelweg vergeten te maaien? Nee hoor, een bewuste keuze is het om die velden niet te maaien. Net zoals op enkele plekken meer in Laarbeek.

Nu het gras langere tijd niet gemaaid is, valt het pas echt goed op. Bijvoorbeeld het veld naast het gemeentehuis. Het gras komt zeker tot kniehoogte. Maar waarom heeft de gemeente hiervoor gekozen? “Minder maaien levert meer bloemen, planten en uiteindelijk bijen, vlinders en andere insecten op. Minder maaien is dus goed voor de biodiversiteit. Vanaf dit jaar gaan we daarom een aantal grotere gazons minder maaien”, legt wethouder Monika Slaets uit. “Het zal even wennen zijn, want we zijn natuurlijk gewend dat het gras altijd kort wordt gehouden. Maar onderzoek laat zien dat het bloemrijk gras heel goed is voor de biodiversiteit en dus voor de natuur. Dat vinden we in Laarbeek erg belangrijk en daar dragen we graag ons steentje aan bij.” 

Besluit van gemeenteraad
Een besluit van de Laarbeekse gemeenteraad heeft ertoe geleid dat op bepaalde plekken minder vaak gemaaid wordt. De raad heeft namelijk besloten dat de komende 15 jaar 75 procent van het openbaar groen in Laarbeek biodiverser in wordt gericht. Minder maaien is daar een belangrijk onderdeel van. “We zijn dit jaar gestart met enkele grotere gazons minder te maaien. De komende jaren zal dat op meer plekken gaan gebeuren”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Geen bezuiniging
In elke kern van Laarbeek is een plek aangewezen waar minder gemaaid wordt. Een veel gehoord argument is dat het een bezuinigingskwestie is, maar dat is het dus absoluut niet, laat de gemeente weten. “Minder maaien levert niet direct een kostenbesparing op omdat er langs randen en op kruispunten toch bij gemaaid moet worden. Daarnaast moet het maaisel dat bij één of twee keer per jaar maaien vrijkomt allemaal worden afgevoerd. Het is dus een inhoudelijke keuze met het oog op biodiversiteit en klimaatadaptatie”, geeft de gemeente aan.

Veiligheid niet in geding
Normaal gesproken wordt er zo’n 25 keer per jaar gemaaid. Op de nu aangewezen plekken nog maar twee keer per jaar, in juni/juli en oktober/november. Randen langs wegen en paden worden zoals eerder aangegeven wel vaker gemaaid zodat lang gras niet over de weg of stoep kan vallen en uitzichtpunten veilig blijven. “Ook op speelplaatsen en trapvelden houden we het gras kort. In bloemrijk gras kan ook gewoon gespeeld worden, maar wees dan wel alert op teken”, geeft de gemeente als waarschuwing mee.

Bijkomend voordeel van het minder maaien is dat het ook goed is voor klimaatadaptatie. “Door anders te maaien ontstaat een hogere begroeiing van meer soorten planten en wordt regen beter opgeslagen. Het gras en de planten zorgen ervoor dat de bodem niet verdroogt. Op deze groene plekken is de temperatuur ook minder hoog, het groen zorgt voor verkoeling.” 

Afbeelding