Monika Slaets en Stan Hendriks
Monika Slaets en Stan Hendriks Foto: Remco Spierings

Gemeente Laarbeek en LEV Laarbeek pakken groots uit met vrijwilligerscompliment

Gemeente

Laarbeek - Jaarlijks worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet door de gemeente Laarbeek en LEV Laarbeek. Voorheen gebeurde dat middels een uitverkiezing ‘vrijwilliger van het jaar’, maar sinds afgelopen jaar is daar verandering in gekomen. Ze vinden alle vrijwilligers namelijk winnaars en organiseren op zondag 14 april een dag waarop ze een gratis leuke workshop of activiteit kunnen doen.

“We hebben een brief naar alle verenigingen en organisaties gestuurd met de vraag of ze op konden geven hoeveel vrijwilligers ze hadden. Daar hebben we een lijst van gemaakt en dat zijn er in totaal zo’n 3.700 in Laarbeek”, vertellen wethouder Monika Slaets en buurtsportcoach Stan Hendriks trots. Deze 3.700 vrijwilligers ontvangen rond de Dag van de Vrijwilliger op donderdag 7 december allemaal een attentie vanuit de vereniging of organisatie waarvoor ze vrijwilligerswerk doen. “Bij de attentie, een lekkernij, zit een kaartje met een QR-code. Via de QR-code kunnen de vrijwilligers zich opgeven voor een leuke workshop of activiteit.”

28 workshops of activiteiten
In tegenstelling tot vorig jaar, waarbij het een verrassing was welke activiteit de vrijwilligers gingen doen, hebben ze er dit jaar voor gekozen om alle workshops en activiteiten vooraf bekend te maken. Dit jaar zijn dat er 28, uiteenlopend van creatieve workshops tot een actieve activiteit. “We hebben geleerd van vorig jaar dat mensen graag duidelijkheid hebben in de activiteit die ze gaan doen. Nu kunnen ze zelf kiezen wat ze willen doen en zo zit er voor iedereen wat bij, voor jong en oud. Zo kunnen de vrijwilligers bijvoorbeeld iets actiefs doen zoals padel spelen of suppen of iets rustigs en creatiefs zoals een yoga-workshop of sterren van briefpapier maken.”

Zowel Monika als Stan benadrukt nogmaals het belang van alle vrijwilligers. “Iedere vrijwilliger is belangrijk en we hebben ze allemaal nodig. Zonder vrijwilligers zullen veel verenigingen en organisaties in de problemen komen. We hopen dat er dit jaar ook weer erg veel aanmeldingen voor de activiteiten binnenkomen, want we willen de vrijwilligers de waardering geven die ze verdienen. Vorig jaar hebben we al heel veel positieve reacties gekregen en dit jaar hebben we gekeken naar wat dingen die beter konden. Dat hebben we nu doorgevoerd en we geloven dat er nu voor elk wat wils is.

Aanmelden
Opgeven voor een workshop of activiteit kan vanaf donderdag 7 december om 8.00 uur ’s ochtends via www.laarbeekactief.nl. Inschrijven kan individueel, met z’n tweeën of met een groepje. Maar let op, want vol is vol. Er geldt namelijk een maximum aantal deelnemers voor alle activiteiten. De inschrijving sluit op 1 maart 2024.