Afbeelding
Foto: Remco Spierings

Gemeente Laarbeek krijgt boom cadeau

Dier & Natuur

Laarbeek - Boomkwekerij Peter Verschuuren uit Aarle-Rixtel heeft een nieuwe soort beuk gekweekt; de Midnight Feather. Om dit te vieren schonken Peter en zijn vrouw Rianne de boom afgelopen maandag aan de gemeente Laarbeek. 

“Het is een nieuwe soort beuk”, legt Peter uit. “De boom is erg donker en heeft een lancetvormig blad. Varianten van de bestaande beuk hebben vaak geen doorgaande kop, maar deze heeft dat wel. Daardoor is de boom te gebruiken als laanboom of solitaire boom, maar ook als haag. De boom komt bij ons uit het zaad en is een heel nieuw ras. Wij vonden het prachtig als deze in onze ‘groenste gemeente’ Laarbeek ook een plaats kreeg.”

Vandaar dat Peter en Rianne de boom hebben geschonken aan de gemeente Laarbeek. Afgelopen maandag overhandigde zij deze boom aan wethouder Monika Slaets. Peter: “Het is een echte Laarbeekse vondst. We hebben hem tien of vijftien jaar geleden apart gezet en omdat deze anders was qua blad hebben we hem meegenomen naar een beurs. Daar vonden ze de boom zo apart dat de boom in Boskoop is gekeurd door de commissie. Wij hebben het zogeheten ‘boomkwekers recht’ op deze boom en iedereen vindt hem helemaal geweldig. Inmiddels gaat hij al de hele wereld over.”

De boom is getest op hitte en vorst. “Deze nieuwe variant kan heel goed tegen nattigheid. Hij is dus geplant in nattere streken, bijvoorbeeld in Gouda”, besluit Peter. In Laarbeek komt de boom te staan aan de Burgemeester van der Weidenlaan in Beek en Donk, ter hoogte van de skateramp en dichtbij het gemeentehuis. Van nature is deze plek een natte hoek tussen ‘Beek’ en ‘Donk’ in. De kans op succes van overleven is hier dus groot. “Cadeautjes zijn er om uit te pakken”, vertelt Monika. “De boom zal opgenomen worden in de bomenroute en er zal ook een bordje met informatie bij komen te staan.”