Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Valentijnsdag in Laarbeek: op zoek naar lieve verhalen

Human Interest

Laarbeek – Ruim een week voor Valentijnsdag, 14 februari, gaat De MooiLaarbeekKrant op pad om te vragen of mensen hun geliefde via een boodschap in deze krant willen verrassen. En dat willen ze. Maak met ons een liefdevol reisje door Laarbeek. 

In Lieshout ontmoetten we allereerst Inge van de Kerkhof, samen met haar hond Gabbertje. Het is voor haar vandaag een bijzondere dag, nu ze weet dat ze binnenkort kan gaan samenwonen met haar allerbeste maatje Frans Vogels. “We zijn al tien jaar samen en aan elkaar veroordeeld”, lacht Inge. “Dat klinkt misschien niet zo romantisch, maar vandaag heb ik hem officieel gevraagd of hij met me wil samenwonen. Dat wil hij heel graag. Rond 8 augustus worden we vader en moeder en kan het gezinsleven beginnen. Ik ken Frans vanaf de kleuterschool en toen ik in mijn leven even niet wist hoe het allemaal moest, dacht ik: ‘De eerste die ik nu tegenkom, moet me helpen’. Dat was Frans. Zoals gezegd: hij is mijn allerbeste maatje.”

Op de parkeerplaats van de Jumbo wil Marian Hagelaars uit Mariahout haar boodschappen uit het karretje in de kofferbak zetten. We overvallen haar, maar voor haar is er maar één antwoord mogelijk op de vraag wie ze wil verrassen op Valentijnsdag. Ze is gek op ‘munne mens’: Wim Hagelaars. “We zijn al ruim dertig jaar samen en ik hou van hem. Hij is altijd vrolijk, vriendelijk, betrouwbaar en staat altijd voor ons klaar. Hij kan wel eens romantisch zijn en neemt dan bijvoorbeeld iets lekkers mee voor bij de koffie. Ik hoop dat we samen oud mogen worden in goede gezondheid.”

De reis gaat door naar Mariahout. Daar ontmoetten we Maria Gilsing met haar kleinzonen Riv en Han. Maria vertelt dat haar man Henk – van het tankstation - achttien jaar geleden overleden is. Dus als zij nu denkt aan haar geliefden, dan denkt ze aan haar kinderen. “Mijn kinderen, Antoinet, Hélène, Hein en Maarten staan altijd voor me klaar, ik hoef maar te kicken. Dat geldt ook voor mijn broer, Kees Koopmans, trouwens”, voegt Maria vriendelijk toe. 

Even later komt Maike Raaijmakers samen met haar dochter Imme uit school gelopen. Samen denken ze even goed na wat ze over Joost de Beer willen zeggen. Dan volgen er mooie antwoorden. “Joost is mijn rots in de branding, mijn steun en toeverlaat”, vertelt Maike. “Dat is het belangrijkste.” In mei is het 20 jaar geleden dat ze elkaar ontmoetten op een feestje in Aarle-Rixtel. Nu is het nog 7 à 8 weken wachten en dan zijn ze vader en moeder van vier kinderen. Met wat hulp van mama laat Imme weten dat ze een lieve vader heeft en niet onbelangrijk: hij voetbalt bij VV Mariahout. 

Twan van Handel ontmoetten we op de Kouwenberg in Aarle-Rixtel. Samen met zoon Jens van drie is hij bezig in de tuin. Zijn geliefde heet Roos van Schie en komt van oorsprong uit Friesland. Ze ontmoetten elkaar op het gemeentehuis. “We deden samen een project … en de rest is geschiedenis”, lacht Twan. Op de vraag wat Roos zo bijzonder maakt, antwoordt hij: “Ze is lief en mijn allerbeste maatje. We kennen elkaar nu vijf jaar. Met Valentijnsdag gaan we niet iets speciaals doen. We hebben namelijk iedere dag Valentijnsdag. Door voor elkaar een ontbijtje te maken, kun je het ook al leuk maken. Maar misschien zit er nog een bloemetje in, want de bloemenzaak is hier wel heel dichtbij”, lacht Twan. 

Op de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel, roepen we naar René Paulus die net hond Mex uitlaat. René stopt en vertelt dat zijn geliefde Veronique Swinkels is. Hij heeft haar tweeëntwintig jaar geleden bij Bavaria leren kennen. Eerst via de mail en de telefoon. “Toen ik haar ontmoette op het vliegveld in Engeland, wisten we gelijk dat het goed was.” Op de vraag wat Veronique zo bijzonder voor hem maakt, antwoordt René: “Dat ze zo natuurlijk en gewoon is. Vooral dát, zeker gezien haar achtergrond. En bescheiden. Onze liefde is alleen maar gegroeid. Als speciaal berichtje zou ik haar willen zeggen: ‘Lieve Veronique, ik hou van je. Blijf vooral zoals je bent. Ik waardeer je openheid naar ieder mens, ongeacht wie het is’.”

Tot slot gaat onze reis door naar Beek en Donk. Daar treffen we allereerst moeders aan die op hun kinderen staan te wachten op het schoolplein. Zij durven de uitdaging van DeMooiLaarbeekKrant niet aan, maar even later stopt daar gelukkig Yvonne van Oost die het wel aandurft. Samen met Bobbi van net 2 jaar, haalt ze Jules en Vince op. Yvonne, recovery verpleegkundige in het Annaziekenhuis, is gek op haar man Wouter van Oost. “Hij doet alles voor mij en de kinderen en helpt met alles. Als speciaal berichtje wil ik tegen hem zeggen: Lieve Wout, ik hou veel van jou!”

In de Muzenlaan hangt fotograaf Joost Duppen een zak met plastic buiten. Een mooie gelegenheid om hem eens aan de tand te voelen over de liefde. Joost maakt eerst wat grapjes en herhaalt daarna de vraag voor zichzelf: ‘wat maakt de ander zo bijzonder voor mij?’ Dan komen de verrassende antwoorden over zijn geliefde Chantal als vanzelf: “Dat ik haar nog steeds zo mooi vind als 25 jaar geleden. Dat ze voor iedereen klaar staat, maar zichzelf teveel wegcijfert. Dat ze een geweldige moeder is en antwoorden heeft op bepaalde voorvallen die heel wijs zijn.” Joost en Chantal ontmoetten elkaar door fotozaak Heringa, waar de moeder van Chantal regelmatig foto’s kwam ophalen. “Kijk dit is onze Chantal”, zei ze een keer tegen Joost en liet een foto zien. Dat beeld beviel Joost wel en dat doet het dus nog steeds.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding