Afbeelding

Cursus Natuurouder bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Wat kunnen kinderen genieten in de natuur. Buiten op onderzoek gaan, paddenstoelen zoeken, vogels leren kennen, rondstruinen, je uitleven. Helemaal leuk is om dat samen met klasgenoten te doen. En omdat de juf of meester dat niet alleen kan begeleiden, is IVN Laarbeek gestart met de cursus Natuurouder. De cursus is bedoeld voor iedereen die het belangrijk vindt dat kinderen zich verbonden voelen met de natuur om hen heen en die de leerkrachten willen helpen om dat te bereiken. In oktober startte de eerste cursus. Drie enthousiaste deelnemers: Maartje, Saskia en Loes vertellen over hun ervaringen.

“Vol enthousiasme zijn we aan de lessen begonnen, gegeven door Geri en Giel. Ook mochten we elke les een gastspreker verwelkomen. Als er dan met hart en ziel verteld wordt over een onderwerp waarvan een gastspreker veel weet, dan kun je daar als cursist alleen maar heel enthousiast in mee gaan”, vertelt het drietal. “Het was leuk, gezellig en het is prachtig op het IVN terrein, er zou veel vaker door scholen gebruik van gemaakt mogen worden. We voelden onszelf soms weer even kind als we met een IVN-gids over het terrein struinden. Omdat het nu herfst is hebben we ons gefocust op o.a. paddenstoelen, zaden en bodemdiertjes. In andere seizoenen komen er weer andere onderwerpen aan bod. Dat maakt zo’n cursus altijd vernieuwend en interessant, in welk seizoen je ook besluit eraan deel te nemen.“

Tijdens de lessen leerden ze ook hoe creatief aan de slag te gaan met een groep kinderen in de natuur en in te springen als het eens niet volgens plan verloopt. Want het doel is natuurlijk om de cursus op school in de praktijk te brengen. “Wij volgden stuk voor stuk deze cursus omdat we de combinatie kind-natuur heel graag willen stimuleren. Heerlijk naar buiten, ook daar kun je leren. Via het IVN is er heel veel informatie beschikbaar om een basisschoolklas een super leuke activiteit te laten beleven.”

Spelenderwijs en met natuurlijke materialen in een groene omgeving kan er ontzettend veel geleerd worden. Kinderen ontspannen, ze worden enthousiast, creatief en leren samenwerken. De cursus werd afgerond tijdens een ochtend waarbij alle cursisten een activiteit verzonnen hadden. “Het was alvast een try-out voor we naar de scholen gaan. We waren allen enthousiast en creatief.” Maartje, Saskia en Loes zijn het er helemaal over eens: het is belangrijk dat een kind de natuur in zijn omgeving leert kennen en dat mag ook op school wel eens wat vaker aan bod komen. Daarom raden ze iedereen deze cursus aan. “In slechts een paar weken ben je zo veel natuurwijzer. Ben je ouder, opa, oma, oom, tante, juf, meester, het maakt niet uit, iedereen kan en mag de cursus volgen! Doen!”