Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Wie gun jij zo’n gezond fruitpakket?

Human Interest

Laarbeek - Het is al bijna een traditie aan het worden; met vier fruitpakketten van ‘Power to the Pieper’ van Frans van den Heuvel rondgaan in Laarbeek. En de daaraan gekoppelde vraag: ‘Wie gun jij dit pakket?’ Het rondje door Laarbeek gaat dit keer van Aarle-Rixtel naar Lieshout en van Mariahout naar Beek en Donk. Het levert mooie verhaaltjes op.

Het druilerige weer zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar plekken waar we kunnen schuilen tegen de regen. Het voordeel van binnenlocaties is bovendien dat er kerstbomen staan die meteen zorgen voor mooi licht voor de foto’s en een gezellige sfeer. Het brengt ons allereerst bij Mariëngaarde in Aarle-Rixtel, waar we vriendelijk ontvangen worden door activiteitenbegeleidster Claudia Martens. Zij vertelt: “Ik denk meteen aan onze drie vrijwilligers die hier veel waardevol werk verrichten. Denk aan het helpen met de grote activiteiten die we organiseren, met kerstversieringen ophangen, maar ook aan de 1 op 1 begeleiding bij het fietsen en/of wandelen. Nu zijn we weer druk met het Charles Dickens festival en dan is de hulp van vrijwilligers ook onontbeerlijk. Het pakket gaan we verloten onder onze drie vrijwilligers, maar dat komt vast goed!”

We toeren door naar Lieshout en brengen een bezoek aan Franciscushof. Ook daar ziet het er gezellig uit met een aantal kerstbomen en brandende lichtjes. Cateringmedewerkster Henjo Verhoeven weet al snel wie ze een fruitpakket gunt. “Ik wil zo’n pakket graag aan Gerda van Velthoven geven. Gerda is hier al bijna veertig jaar vrijwilligster en kan wel een opkikkertje gebruiken. Ze helpt altijd met tafels dekken, speciale kerstversieringen maken en noem haar op. Zolang ik hier werk – en dat is zo’n 22 jaar – ken ik haar. Gerda is inmiddels tachtigplusser en wil heel graag die veertig jaar vrijwilligerswerk vol maken. Dat gun ik haar van harte en dat ze natuurlijk in goede gezondheid blijft.”

In de keuken van het Buurthuis in Mariahout wordt er hard gewerkt bij het Eetpunt. Gelukkig hebben Beppie van der Zanden en Marieke Hulsen eventjes tijd om te laten weten wie ze een pakket gunnen. Misschien is het daarom leuk om Mariahoutenaren nu mee te nemen in een raadsel om te raden wie dit pakket krijgt. Het gaat naar: een man, eind tachtig, hij playbackt graag Jan Biggel en treedt op in de ontspanningsgroep. Hij danste zelfs in het Zwanenmeer. In de zomer organiseert hij fietstochten voor de KBO … Weet u het al? Beppie en Marieke geven nog een paar tips en vertellen: “Hij is echt iemand die veel doet voor de Mariahoutse gemeenschap en gezien zijn leeftijd verdient hij deze attentie. ” Weet u het al? De oplossing is: (tromgeroffel…) Noudje Maas.

Last but not least gaan we naar de Regt in Beek en Donk. Uit de kofferbak zijn inmiddels al drie pakketten verdwenen en we zijn benieuwd wie de laatste mag ontvangen. Binnen stappen we af op Hetty Spaan, al tien jaar vrijwilligster bij de Regt. Als we haar uitleggen wat we komen doen, hoeft zij niet lang na te denken. Ze wijst naar een dame die even verderop in gesprek is: “Riet Hoogenhof (83), maar iedereen zegt Rietje”, vertelt Hetty. “Rietje werkt hier veel dagen, helpt altijd mee en staat altijd voor iedereen klaar. Ik kan bijvoorbeeld de 24e niet werken, maar dan helpt Rietje.” We besluiten om Rietje ter plekke te verrassen met het pakket. Hetty overhandigt het haar bij de kerstboom en vertelt hoe blij ze met Rietje is: “Als er één goede vrijwilligster is, dan is het ons Rietje. Ik hou van jou.” Rietje is zichtbaar ontroerd door die mooie woorden en antwoordt dat ze ook veel van Hetty houdt. Als Rietje even later hoort dat het fruitpakket van Frans van den Heuvel komt, zegt ze: “Ah, van ons Franske! Die ken ik al vanaf dat het een klein menneke was. Onze vaders kaartten vroeger samen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding