Afbeelding

Seniorenvereniging Beek en Donk houdt kunstlezing over Wassily Kandinsky

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Vastbesloten om de kunst een nieuw tijdperk binnen te voeren, richt Wassily Kandinsky samen met Franz Marc in 1911 de kunstenaarsgroep ‘Der Blaue Reiter’ op. Uit zijn expressionistische werk groeit dan een abstracte kunst waarin vorm, kleur en ritme de boventoon voeren. De zichtbare werkelijkheid heeft bij hem definitief plaatsgemaakt voor een spirituele kunst: een levensluchtig spel van vormen en kleuren die verwant is aan de muziek.

De kleur geel is gelijk aan een C-akkoord op trompet en kleurencombinaties als de vibraties van akkoorden op een piano. Hij wil met zijn composities een bepaald ritme in iemands brein aanspreken. Met ‘innerlijke klanken’ opgeroepen door vorm, kleur en ritme wil hij de beschouwer bespelen. Daarmee wordt de gepromoveerde advocaat en econoom een van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De in 1866 in Moskou geboren kunstenaar bracht zijn kindertijd en jeugd door in Odessa. Na de middelbare school studeerde hij rechten en economie, die hij allebei afsloot met een doctoraat. Maar zijn hart lag bij de kunst. Zeker toen hij naar München verhuisde en daar ging samenwerken met een aantal vooruitstrevende vakgenoten. Daar gaf hij een paar jaar les aan revolutionaire kunstacademies. Vanwege de machtsstrijd In zijn vaderland keerde hij in 1922 terug naar Duitsland en werd een van de belangrijkste geesten en leraren aan de kunstacademie van ‘Das Bauhaus’. Dat eindigde abrupt met zijn ontslag door de toenemende macht van Hitlers nationaalsocialisten. Zijn werk werd door hen in de ban gedaan en het werd hem onmogelijk gemaakt als schilder verder te werken. Hij vluchtte naar Frankrijk, waar hij het als emigrant en Frans staatsburger moeilijk had erkenning te vinden. Kubisme en surrealisme hadden daar de voorkeur boven abstracte schilderkunst. Desondanks heeft hij het schilderen nooit opgegeven, zelfs niet op hoge leeftijd. Hij overleed in bezet Frankrijk in 1944.

Met een diapresentatie zal Dr. Ger Jacobs voor Seniorenvereniging Beek en Donk op donderdag 15 februari zijn bewogen leven en vernieuwende werken toelichten. De lezing is in het Ontmoetingscentrum, aanvang 14.00 uur. Leden van de seniorenvereniging betalen €5,00 niet leden betalen €6,50. Dit is inclusief een kopje koffie of thee.