Afbeelding

Seniorenvereniging Beek en Donk maakt kennis met Joseph Haydn

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Violist Boudewijn Hopman neemt u op donderdag 25 april mee in de wereld van Joseph Haydn in een muzikale lezing, ondersteund door diverse muzikale intermezzo’s. Op deze middag worden beroemde werken van Haydn uitgebreid besproken en beluisterd. De middag in het Ontmoetingscentrum begint om 14.00 uur en kost voor leden €5,00 en voor niet leden €6,50. Dit is inclusief koffie of thee.

De Oostenrijkse componist Joseph Haydn wordt met Mozart en Beethoven gerekend tot de grootste componisten uit de Klassieke Periode. Als hij 5 jaar oud is krijgt hij al muziekles van zijn oom. Op zijn 8ste wordt hij sopraan van de Stephans Dom in Wenen. Al vroeg had Haydn beslist dat hij componist wilde worden, wat zijn ouders ten zeerste afkeurden. Hij kreeg, 23 jaar oud, zijn eerste vaste betrekking als Kapelmeester aan het Hof van Graaf von Morzin. Dit orkest werd even later opgeheven en Haydn kreeg een nieuw dienstverband aan het Hof van de steenrijke vorstenfamilie Esterházy, die grote cultuurliefhebbers waren waardoor hij een zeer groot aantal werken schreef, waaronder Pianowerken, Liederen, Opera’s en Symfonieën. In 1779 kwam er een omwenteling. Haydn had een nieuw contract met de Esterházy’s getekend, waardoor zijn composities niet langer het eigendom van de vorsten waren en hij voor eigen rekening mocht publiceren.

In 1782 Haydn ontmoette Wolfgang Amadeus Mozart en zij werden goed vrienden, ondanks hun grote leeftijdsverschil. Na de dood van Nicolaus Esterházy in 1790 ging Haydn naar Londen waar hij de laatste 12 van zijn 106 Symfonieën schreef. In 1795 keerde Haydn definitief terug naar Wenen en hield zich daar tot zijn dood in 1809 vooral bezig met religieuze muziek zoals vele Missen en Oratoria (die Schöpfung en Die Jahreszeiten). Andere componisten kwamen in de belangstelling zoals Ludwig van Beethoven, met wie Haydn overigens niet zo best kon opschieten. Haydn was bij leven al erg populair, bleek belangrijk als voorganger van Mozart en Beethoven en heeft grote invloed gehad op de muziekgeschiedenis. In zijn vroegste werken was hij nog erg beïnvloed door de Barokstijl, maar Haydn ontwikkelde zich tot een Klassiek componist en stond aan de basis van de vorming van de vierdelige symfonie. Hij droeg bij aan de ontwikkeling van de sonatevorm (en schreef er maar liefst 68) en ontwikkelde het strijkkwartet. Zie voor meer informatie: www.seniorenverenigingbeekendonk.nl.