Afbeelding

Senioren Beek en Donk maken kennis met Klassieke Muziek van Tsjaikovski

Algemeen

Beek en Donk - Seniorenvereniging Beek en Donk laat u op 28 maart van 14.00 tot 16.30 uur kennis maken met klassieke muziek, namelijk met P.I. Tsjaikovski. Tsjaikovski is een van de grootste Russische componisten uit de periode van de Hoog romantiek.

Op zijn 14de overleed zijn door hem aanbeden moeder en zocht hij troost in de muziek. Hij studeerde aan het conservatorium van St. Petersburg en tegelijkertijd voltooide hij zijn studie rechten op zijn 22ste. Hij maakte kennis met de rijke weduwe Nadesja von Meck, die zó onder de indruk was van zijn muziek, dat zij hem een vast jaargeld toekende. Hun verhouding bestond alleen op papier en dat beviel Tsjaikovski uitstekend. Er vond nooit een ontmoeting plaats. Hij trouwde op zijn 37ste met Antonia Miliukova, maar het huwelijk was een ramp en al heel snel verliet hij haar. Wéér zocht hij troost in de muziek. In deze periode, met verscheidene zenuwinzinkingen, schreef hij zijn enige vioolconcert aan het meer van Genève. Aanvankelijk werd dit concert zeer slecht ontvangen, nu is het een van de veel gespeelde concerten door grote violisten. Samen met Bruch, Saint-Saëns en Grieg ontving Tsjaikovski een eredoctoraat aan de Cambridge Universiteit in Engeland en zo werd ook hij ‘Doctor Musicae’.

Na de première van zijn beroemde 6de Symfonie, ‘die Pathetische’, overleed Tsjaikovski. Tsjaikovski was de eerste componist die Rusland een internationaal erkende status van muziekland gaf. Toch was hij ook weer niet een puur Russisch componist want hij sloot zich niet af voor beïnvloeding vanuit het Westen. Zijn stijl is ook zeer gevormd door invloeden van West-Europese componisten als Bellini, Berlioz, Schumann en Liszt. In tegenstelling tot andere Russische componisten, sloot hij zich aan in de vormen van het Classicisme en de Romantiek van West-Europa. Tsjaikovski had met name grote bewondering voor Mozart. Tsjaikovski’s oeuvre omvat grote Orkestwerken, Soloconcerten, Kamermuziek, Symfonieën, Balletmuziek, en Opera’s.

Op deze middag worden beroemde werken van Tsjaikovski uitgebreid besproken en beluisterd. Boudewijn Hopman, violist, neemt u mee in de wereld van Tsjaikovski in een muzikale lezing, ondersteund door diverse muzikale intermezzo’s. Aandacht deze middag o.a. voor: de beroemde Ouverture 1812, de Rococo-variaties voor cello en orkest, Symfonie Nr. 6 ‘die Pathetische’, vocaal werk naar St. John Chrystomos, en de Slavische Mars. De kosten zijn €5.00 voor leden en €6.50 voor niet-leden, inclusief koffie/thee. Voor meer informatie: www.seniorenverenigingbeekendonk.nl.