Afbeelding
Foto: Mark Barten

Op de Koffie bij… Voetzorg Vital

Medisch & Gezondheid advertorial

Aarle-Rixtel - Heb je al jaren last van je voeten bij het lopen? Een zeurende pijn aan je knieën bij het sporten? Of kom je maar niet af van een likdoorn in je voet? Maak dan maar eens een afspraak bij Marloes van Vijfeijken. Zij is de eigenaresse van Voetzorg Vital in Aarle-Rixtel en kan jou van je klachten afhelpen.

Marloes, je bent al jaren werkzaam als podotherapeut. Sinds kort eigenaresse van je eigen praktijk, Voetzorg Vital. Waarom deze stap?
“Na mijn opleiding ben ik begonnen bij andere praktijken in de regio. Ik wilde bewust eerst ervaring opdoen bij andere bedrijven voordat ik voor mezelf begon. Maar ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik een eigen praktijk wilde beginnen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik veel lopende band werk aan het doen was. In mijn eigen praktijk kan ik zelf kiezen welke ontwikkeling ik belangrijk vind voor mijn praktijk en kan ik iedereen de aandacht geven die ik zelf nodig vind.”

Met wat voor klachten kunnen mensen bij jou terecht?
“Dat is heel divers. Kinderen en volwassenen komen hier met voet-, knie-, heup-, en rugklachten. Een belangrijke doelgroep zijn sporters, mensen met een chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes, vaatlijden of kanker. Er kan sprake zijn van een afwijkende voetstand waardoor er vermoeide voeten en benen ontstaan.”

Wat kunnen mensen verwachten als ze bij jou komen?
“Ik begin altijd met een vraaggesprek, daar haal ik het meeste uit en dan kan ik vaak herleiden waar de klachten vandaan komen. Als mensen een stukje lopen voor me, kan ik ook zien waar een eventuele afwijking zit. Ik doe ook voetbehandelingen. Mensen met (overmatig) eelt, likdoorns, ingegroeide teennagels of wondjes aan de voet behandel ik en daarbij probeer ik een langdurige oplossing te geven. Bij de keuze voor mijn therapie staat de hulpvraag van de patiënt op nummer één. Een succesvolle behandeling werkt namelijk alleen als de patiënt staat achter de behandeling die we gaan doen.” 

Merk je dat mensen sneller de stap naar de podotherapeut zetten?
“Jazeker. Het scheelt dat er tegenwoordig geen verwijzing van de huisarts meer nodig is. Ik zie nog veel mensen die al langere tijd met klachten rondlopen. Maar dat is echt niet meer van deze tijd. Er zijn steeds meer mogelijkheden om van de pijn af te komen. Niet altijd kunnen de klachten helemaal verholpen worden, maar dan kan ik de scherpe randjes eraf halen, zodat de pijn wel verlicht wordt en het lopen een stuk aangenamer wordt. Ook wordt de behandeling vaak geheel/ gedeeltelijk vergoedt wanneer je een aanvullende verzekering hebt bij de zorgverzekering. Dat is een fijne bijkomstigheid voor de mensen.”

Waarom moeten mensen met klachten juist naar jou komen?
“Ik probeer altijd op zoek te gaan naar de werkelijke oorzaak van de pijn. Daarbij benader ik de klachten zo breed mogelijk, waardoor mensen er langdurig vanaf zijn. Ook maak ik veel gebruik van manipuleren en mobiliseren van de voet, om het functioneren ervan te verbeteren. Bij mij loopt niet iedereen standaard met een paar nieuwe steunzolen naar buiten.”