Dré Meulendijks, Janine van Bree- van der Zanden en Tanja Vereijken.
Dré Meulendijks, Janine van Bree- van der Zanden en Tanja Vereijken. Foto: Mark Barten

Op de koffie bij… Hof van Heerlijk: “We hebben er met zijn allen zoveel zin in!”

Algemeen advertorial

Beek en Donk - Vanaf 5 september is Beek en Donk een heel mooi maar ook uniek initiatief rijker. Aan het Wethouder Heinsbergenplein (gebouw Howeko) start Tanja Vereijken uit Aarle-Rixtel een dagbesteding voor jong én oud onder de naam ‘Hof van Heerlijk’. Hiermee gaat een grote wens van haar in vervulling. Op zaterdag 3 september houdt ze een open dag van 11.00 tot 16.00 uur en kun je de heerlijke sfeer zelf komen ervaren.

Tanja, wat maakt Hof van Heerlijk uniek?
“We bieden dagbesteding aan jong en oud, verdeeld in een binnen- en buitenploeg. Binnen richten we ons op ouderen met een zorgbehoefte, waarbij de nadruk ligt op koken, bewegen en creatieve talenten ontdekken. De buitenploeg is (meer) gericht op jongeren. Onder begeleiding werken zij in de (moes)tuin, ondernemen activiteiten en verrichten op aanvraag klusjes voor inwoners van Laarbeek in ruil voor een kopje koffie. De dag van de buitenploeg start en eindigt eerder dan die van de dagbesteding binnen. We lunchen zoveel mogelijk samen maar borgen op die manier de rust voor onze mensen van binnen tijdens de avondmaaltijd. We werken zeer kleinschalig omdat we geloven in de kracht hiervan en daarnaast kijken we heel goed naar de samenstelling van de groepen en de behoeftes van de mantelzorger.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Als ZZP’er in de zorg heb ik de afgelopen jaren gezien en ervaren waar de zorg wellicht net even iets anders kan en waar mantelzorgers no´g beter ondersteund kunnen worden. Al jaren koesterde ik daarom de wens om mijn ervaring (en passie!) in te zetten in een eigen vorm van dagbeleving voor mensen met een zorgbehoefte. Ik wil dat stapje extra zetten. We bieden daarom een breed pakket aan diensten om mantelzorgers te ontlasten en vereenzaming in de avonduren tegen te gaan.”

Hoe doe je dat Tanja?
“We halen onze gasten – indien gewenst en indien mogelijk – thuis op en brengen ze na de avondmaaltijd weer veilig thuis. Daarnaast bieden we een vers bereide lunch én avondmaaltijd. Wanneer mantelzorgers zelf zorgen voor vervoer, kunnen ze (tegen een kleine vergoeding) samen met hun partner (of familielid) de avondmaaltijd gebruiken. Een keertje niet hoeven koken en toch gezellig samen kunnen eten is heel welkom en de avond is minder lang. In goed overleg bieden we aansluitend nog zorg in de avond zoals het uittrekken van steunkousen of het verstrekken van medicatie.”

Wat doet de buitenploeg precies?
“We bieden hen een heel gevarieerd programma. Denk aan een activiteitendag, een klusjesdag of een tuindag, samen met de gasten van binnen koken of een fijne wandeling maken. De sfeer is huiselijk en niks moet, even zitten met een mok thee en samen praten vinden we ook belangrijk. Daarnaast - en dat is ook uniek - gaan we op aanvraag incidentele klusjes doen voor inwoners van Laarbeek. Moet er iets worden opgeruimd of opgeknapt in de tuin? Onze buitenploeg probeert mee te denken en te helpen! De verbinding die hierdoor ontstaat, is van onschatbare waarde.”

Tot slot. Is je droom tot nu toe al een beetje werkelijkheid geworden?
Tanja: “Zeker weten! We hebben al best wat aanmeldingen, de ruimte is spiksplinternieuw, sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien en samen met Dré Meulendijks (buitenploeg) en Janine van Bree-van der Zanden (binnen) kan ik niet wachten om aan de slag te gaan. We hebben er met zijn allen zoveel zin in!”

Afbeelding