Gelukkig met niks in Zuid-Afrika

NULL

Gelukkig met niks in Zuid-Afrika


Mariahout - Veel jongens van 19 jaar gaan op vakantie voor zon, zee, strand en feest. Niet de avontuurlijke Roy van Meltfoort uit Mariahout; deze 19-jarige verpleegkundige in opleiding koos ervoor om vrijwilligerswerk te gaan doen in Port Elisabeth, Zuid Afrika.

Hij vertrok een maand geleden samen met 24 andere jongeren voor drie weken vrijwilligerswerk, geregeld vanuit de stichting OPIN. Roy werkte in Zuid-Afrika mee aan een vakantieprogramma, vergelijkbaar met de kindervakantieweek voor basisschoolkinderen.

Armoede van dichtbij
“Ik werkte in één van de grootste sloppenwijken (township) vier dagen samen met een verpleegkundige. Hier zag ik de armoede van dichtbij. Er wonen daar 130.000 mensen, maar er waren slechts 16 kranen beschikbaar. Daarnaast waren er veel patiënten met slecht genezende wonden (als gevolg van diabetes), verlammingen en geamputeerde ledematen. De hygiënische omstandigheden waren slecht.” Roy kreeg de vrijheid om veel te mogen doen voor zijn patiënten. “Ik mocht zelfs bloedprikken”, vertelt hij. “Dat zal wel weer even wennen zijn, als ik terug naar school moet…”

Lees donderdag het hele interview in De MooiLaarbeekKrant.