Taxibedrijf Van Heijst in zwaar weer door kwijtraken leerlingenvervoer

NULL

Taxibedrijf Van Heijst in zwaar weer door kwijtraken leerlingenvervoer


Aarle-Rixtel – Taxibedrijf Van Heijst raakt het leerlingenvervoer kwijt. Het gevolg: ruim 20 werknemers verliezen hun baan of krijgen minder uren. De gemeente Laarbeek verklaart hier niets aan te kunnen doen, omdat het gaat om een Europese aanbesteding.

Aanbesteding
Eerder al maakte de gemeente Laarbeek bekend de aanbesteding samen met de gemeentes Deurne en Gemert-Bakel te gaan doen. Daarop besloot Van Heijst, gezien de omvang, om samen met de vervoerders die in deze gemeentes het leerlingenvervoer deden aan tafel te gaan en samen de aanbesteding in te dienen. Dit is ook gebeurd. Deze week werd bekend dat het leerlingenvervoer naar een ander bedrijf in Helmond gaat.

Aangeslagen

Eigenaar Koert van Heijst is aangeslagen door dit besluit: “Je weet dat het kan gebeuren, maar toch komt het enigszins onverwacht. We hadden ook nog een optie tot verlenging van één jaar, maar ook daar wordt geen gebruik van gemaakt. Vanaf het nieuwe schooljaar gaat de nieuwe aanbesteding al in.” De gemeente Laarbeek verklaart dat de gemeentes Deurne en Gemert/Bakel geen optie meer hadden. Zij moesten nu aanbesteden, waardoor de optie van Van Heijst verviel.

Taxibedrijf Van Heijst zit in onzekerheid over de toekomst. Koert: “We zijn nu aan het reorganiseren en aan het kijken of we ons hoofd boven water kunnen houden. Van de in totaal 26 werknemers, raken 20 tot 21 personen hun baan kwijt of moeten heel veel uren inleveren. Alleen voor de weekendchauffeurs heeft het geen gevolgen.” Koert ziet het als een verlies voor Laarbeek. “Het raakt veel Laarbeekse mensen. Stel dat ons bedrijf failliet gaat, zit er geen taxibedrijf meer in onze gemeente. Dat zou bizar zijn.”

Verklaring gemeente

Wethouder Joan Briels betreurt het dat het leerlingenvervoer niet naar het Aarlese taxibedrijf gaat. “We waren supertevreden over Van Heijst, daar ligt het echt niet aan. De Europese aanbestedingswet zorgt ervoor dat bedrijven zich allemaal mogen inschrijven en worden beoordeeld op een aantal criteria”, vertelt hij. Degene die hier als beste uitkomt, krijgt de opdracht gegund. Joan: “Wij hebben er alles aan gedaan zodat Van Heijst zich goed in kon schrijven, maar we mogen ze niet voortrekken. Daarnaast moeten wij de aanbesteding beoordelen, zoals deze is binnengekomen. Er is geen onderhandelingspositie, bijvoorbeeld over de prijs. Helaas zijn wij gebonden aan de wet en moeten we verplicht aanbesteden.”

Onrust
De uitkomst over de aanbesteding van het leerlingenvervoer zorgde deze week voor veel ophef op Social Media. Joan: “Dit is erg vervelend, want mensen weten vaak niet hoe het in elkaar zit. De betrokken wethouder snapt wel de onrust die heerst onder de ouders en werknemers. “Het bedrijf dat het leerlingenvervoer gaat doen, is er niet voor niets als beste uitgekomen. Zij scoorden het hoogst. Communicatie tussen gemeente en betrokkenen wordt als een zeer belangrijk punt gezien in deze aanbesteding. We gaan er dan ook alles aan doen om het zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Wanneer alles definitief is, zullen we daarom ook een informatieavond voor de ouders organiseren.”

Ook voor het personeel zijn er volgens Joan mogelijkheden. “In de CAO is vastgelegd dat de nieuwe aanbieder moet gaan praten met de werknemers van de oude aanbieder, als hij op zoek is naar personeel. De kans is dus reëel dat een (groot) deel van de werknemers van Van Heijst bij de nieuwe aanbieder kan gaan werken. Wij gaan er ook als gemeente op toezien dat deze gesprekken daadwerkelijk plaats gaan vinden.”

Bezuiniging

Buiten het feit dat de gemeente niets kan doen aan de uitkomst van deze aanbesteding, levert het voor Laarbeek wel een forse bezuiniging op van €100.000 ten opzichte van voorgaande jaren. “Maar”, vertelt Joan, “als het leerlingenvervoer wel naar Van Heijst ging, was er ook sprake van een bezuiniging. Dit komt mede door de gezamenlijke aanbesteding tussen de gemeentes.”

Bezwaar
Als alles volgens plan verloopt, gaan de 150 leerlingen uit Laarbeek, die gebruik maken van het leerlingenvervoer, vanaf het nieuwe schooljaar met de nieuwe aanbieder naar school. Vanuit Van Heijst is er nog een bezwaar ingediend bij de gemeente, omdat er volgens hen iets niet zou kloppen in de procedure. Op 2 juli volgt de uitspraak van de rechter hierover en wordt het definitief naar welk bedrijf het leerlingenvervoer gaat.