'De kerk in Lieshout moet gesloten worden'

NULL

'De kerk in Lieshout moet gesloten worden'


Laarbeek – Vanaf 1 januari 2015 heeft Laarbeek één parochie. De fusie van de parochies leidt – met in totaal 400 kerkgangers – tot het sluiten van één of meerdere kerken. De inwoners van Laarbeek vinden het voldoende als er één of twee kerken in Laarbeek openblijven. Zij zien het liefst dat de kerk in Lieshout de deuren dicht doet. Dat blijkt uit onderzoek van TipMooiLaarbeek.nl.

Wijs besluit
Maar liefst 56% van de Laarbekenaren vindt het een wijs besluit om kerken te sluiten. ‘Het zal wel moeten, er zijn te weinig bezoekers en het onderhoud is te duur’ vindt een respondent. Er klinken vanuit het onderzoek veel geluiden van kritiek op de kerk als instituut. ‘De kerk heeft zichzelf buiten de maatschappij gezet. Ze sluiten niet meer aan bij de beleving van de mensen nu’, beargumenteert een respondent. Ook andere respondenten uiten hun kritiek: ‘Als mensen graag naar de kerk gaan, kunnen ze dat ook wel een eindje verder weg doen. Dat is bij andere gelegenheden ook geen punt.’ Toch zijn er ook mensen die de problemen zien van kerken sluiten: ‘Sluiten om te sluiten is geen goede drijfveer. Het proces heeft tijd en ruimte nodig.’

Lieshoutse kerk
Als de Laarbekenaren mochten kiezen welke kerk als eerste mag sluiten, valt de keuze op de Sint Servatiuskerk in Lieshout. 38% van de inwoners wil dat deze kerk het eerst sluit. Verrassend is dat ook bij de Lieshoutenaren de voorkeur bij hun eigen kerk ligt. Uit het onderzoek van TipMooiLaarbeek.nl blijkt dat maar liefst 53% van de mensen uit Lieshout wil dat hun kerk sluit. ‘Het lelijkste gebouw van Lieshout’ en ‘het gebouw is de minst mooie kerk van Laarbeek’ zijn argumenten van respondenten waarom de kerk in Lieshout dicht moet. Er zijn ook mensen die willen dat er gekeken wordt naar hoe druk bezocht een kerk is. ‘Je zou kunnen kijken naar welke kerk het meest bezocht wordt en dan de kerk die het minst bezocht wordt sluiten.’

Andere functie
Hoewel een hoog percentage mensen wil dat er twee kerken sluiten, zijn veel mensen wel voor een andere functie van de kerken. ‘De kerk in Lieshout leent zich goed voor een andere functie, zoals een culturele ruimte,’ reageert een respondent. Daarnaast zouden mensen graag zien dat ze nog wel in de kerk in hun dorp getrouwd of gedoopt kunnen worden. ‘Het zou wel mooi zijn als het mogelijk blijft dat je in de kerk in je eigen kern kan trouwen of gedoopt kan worden of een begrafenis kan houden’, beargumenteert een respondent. De algemene mening is sowieso dat de gemeente de gebouwen niet moet laten ‘verpauperen’, daarvoor hebben de gebouwen te veel historische waarden.

Binnen de Zalige Peter Eustachius van Lieshoutparochie is een werkgroep, die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de nieuwe parochie. Binnen deze groep wordt bekeken welke kerk (of kerken) openblijft.