Creatiefmarkt jaarlijks hoogtepunt

NULL

Creatiefmarkt jaarlijks hoogtepunt ‘De Egel’


Beek en Donk - Winkels liggen meestal vol met artikelen die je overal tegenkomt, vaak op grote schaal vervaardigd in een lagelonenland. Een uitzondering op deze regel vormt ‘De Egel’ in Beek en Donk. Tijdens de jaarlijkse Creatiefmarkt op zondag 2 november toont ‘De Egel’ de resultaten van creatieve hobbyisten.


In de winkel aan het Heuvelplein in Beek en Donk is een diversiteit van artikelen, die stuk voor stuk in een huiskamer, op een keukentafel of in een schuur ontstonden. De dames van ‘De Egel’, allen vrijwilligsters, onderzochten of er een mogelijkheid was de creaties op een centrale plek te verkopen. Voor vele hobbyisten was dit een uitkomst, maar het idee ten uitvoer brengen ging vooraf niet zonder slag of stoot.

Het concept drijft louter op acht vrijwilligers, waarvan de meesten parttime. De winkel wordt gerund zonder winstoogmerk. Elke week is ‘De Egel’ enkele dagen open, hetgeen gezien de non-profit-basis volstaat. Het doel is immers niet een bepaalde omzet, maar het bieden van een verkooppunt voor creatieve mensen. Om extra aandacht op de winkel te vestigen organiseert de stichting al circa 20 jaar in de herfst een Creatiefmarkt in de Schuurherd, waar nóg meer spullen uitgestald staan. ‘Mooi gepland’ voor de feestmaand, want veel artikelen doen het geweldig als betaalbaar cadeautje; niemand hoeft er immers rijk van te worden.

De makers, niet alleen uit Beek en Donk, maar uit de gehele regio, nemen al genoegen met het terugverdienen van de materiaalkosten en rekenen in een aantal gevallen een klein bedragje voor de moeite, maar gerelateerd aan de geïnvesteerde uren werk is dat echt een schijntje. Tijdens de markt worden er uiteraard ook producten verkocht. Het is een scala aan artikelen zoals kaarten, sieraden, poppenkleertjes, keramiek, kijkkastjes , breiwerken,vogelhuisjes, quilts en knuffels, maar ook groendecoratie en schilderijen. De laatste twee categorieën zie je niet vaak in de winkel terug, want het ontbreekt aan voldoende ruimte om het te presenteren. Tijdens de markt wordt er een stukje catering verzorgd, door koffie en thee te schenken met eigengemaakt gebak. Dit wakkert de gezelligheid aan, want het sociale aspect is belangrijk. Mensen moeten kunnen zitten en bijkletsen.

Volgens de mensen van ‘De Egel’ stimuleert de Creatiefmarkt veel mensen die hobbymatig producten vervaardigen om extra hun nek uit te steken voor de markt. Het evenement zet anderen weer aan om (weer) met iets te beginnen. De kwaliteit staat over het algemeen op een hoog plan. Men besteedt er zorg aan. Dat behoort ook tot de criteria: het moet creatief, netjes, stevig en goed gemaakt zijn. Oordelen of iets wel of niet mooi is, blijft volstrekt smaakgebonden. ‘De Egel’ biedt voor elk wat wils, op de Creatiefmarkt en in de winkel. Er zijn in Beek en Donk nog steeds mensen die nog nooit in de Egel zijn geweest, ook al bestaat het winkeltje al ruim 28 jaar. Deze mensen en alle anderen zijn uitgenodigd om op 2 november eens te komen kijken. De toegang is gratis en vrijblijvend. U bent van harte welkom!