Afbeelding

Dauwtrappen in Aarle-Rixtel

NULL

Dauwtrappen in Aarle-Rixtel


Aarle-Rixtel – Samen met folkloregroep Dikkemik kunt u op Hemelvaartsdag 14 mei gaan dauwtrappen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.


Hoewel dit plaatsvindt op Hemelvaartsdag, de dag waarop christenen herdenken dat Jezus terugkeerde naar de hemel, heeft het gebruik niets met het christendom te maken.

Hoe oud de traditie van het dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik terug gaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw, vooral op bepaalde dagen, een magische en genezende kracht. Het ‘dauwtrappen’ was waarschijnlijk één van de Meifeesten van de Germanen. In die periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Er wordt vertrokken om 7.00 uur vanaf de Kouwenberg en komen via een wandeling door het buitengebied bij het paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe-gilde aan de Hagelkruisweg.

?Foto: Dauwtrappen