Gemeente Laarbeek zet in op duurzaamheid

NULL

Gemeente Laarbeek zet in op duurzaamheid 


Laarbeek – 1 miljoen euro gaat de gemeente Laarbeek investeren in duurzame, innovatieve projecten. Dat werd afgelopen week bekend bij de presentatie van de Kadernota. Daarnaast verhoogt de financieel gezonde gemeente eenmalig de OZB volgend jaar met 10%. 

Duurzaamheid 

Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat de gemeente een positief resultaat van 1,5 miljoen euro heeft ‘overgehouden’. “Maar als we op lange termijn kijken, moeten we nu beslissingen nemen, waarmee het ook over een aantal jaren nog steeds goed gaat met onze gemeente”, legt wethouder Tonny Meulensteen uit. “We hebben er daarom voor gekozen om 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor innovatieve duurzame ideeën. Er is hier geen vastomlijnd kader voor. Per idee wordt bekeken of het voor deze pot in aanmerking komt. Ideeën kunnen komen vanuit inwoners, maar ook vanuit het bedrijfsleven of verenigingen.” 

Het nieuwe college heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Wij geloven in duurzaamheid en betrokkenheid van de burgers. De komende jaren zal je ons veel horen over ‘toekomstbestendigheid’. Daar streven wij voor.” Meulensteen is er trots op dat deze investering van 1 miljoen mogelijk is. “We zijn financieel gezien een gezonde gemeente. We konden er ook voor kiezen om deze miljoen te investeren in het drukken van de lasten, maar dat levert op lange termijn niets op. Dit idee omtrent duurzame, innovatieve projecten wel.”  

OZB
Laarbeek is een van de gemeentes met de laagste woonlasten. Voor 2016 verhogen ze eenmaal de OZB met 10%. Inwoners betalen daarom volgend jaar 13% OZB. Iemand met een huis van 300.000 euro is volgend jaar omgerekend 29 euro meer kwijt. “We zien deze verhoging als investering van de totale duurzaamheid van de gemeenschap”, legt Meulensteen uit. 

Handhaving 

Een ander opvallend punt in de Kadernota is het extra geld dat wordt ingezet op handhaving. Er zal op diverse vlakken meer gecontroleerd gaan worden. Te denken valt aan sluitingstijden, alcoholgebruik en verkeersovertredingen, maar een belangrijk speerpunt is ook de handhaving op hondenpoep. Al jaren wordt in Laarbeek geklaagd over overlast door hondenpoep. “We zijn druk bezig om dit goed aan te pakken”, vult de wethouder aan.