Lezing Operatie Market Garden bij Aarlese heemkundekring

NULL

Lezing Operatie Market Garden bij Aarlese heemkundekring


Aarle-Rixtel - Tienduizenden Amerikaanse en Britse soldaten landden op zondag 17 september 1944 per parachute en zweefvliegtuig bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Het was het begin van Operatie ‘Market-Garden’, de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Op maandag 14 september wordt om 20.00 uur een lezing gegeven in Zaal van Bracht door Karel Margry, met als titel: ‘De operatie Market-Garden’ in Oost-Brabant, september 1944’.


Taak van de luchtlandingstroepen was om de vele bruggen over rivieren en kanalen in Brabant en de bruggen over de Maas bij Grave, de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem te veroveren. Een paar uur later startte vanaf de Belgisch-Nederlandse grens bij Lommel een grote aanval van het Britse grondleger met als doel om via dit ‘tapijt’ van luchtlandingstroepen door te stoten naar het noorden richting Duitsland. Het grote offensief strandde uiteindelijk bij Arnhem – de beroemde ‘Een Brug te Ver’. Voor een groot gedeelte van Zuid-Nederland betekende het echter de bevrijding na vier jaar Duitse bezetting. 

Karel Margry zal zich in zijn verhaal concentreren op de gebeurtenissen in Oost-Brabant: de luchtlandingen bij Son en Veghel; de bevrijding van Eindhoven door Amerikaanse ‘airbornes’ en Britse pantsertroepen; de felle Duitse tegenaanvallen op de ‘Corridor’, eerst vanuit Best en Helmond, later vanuit Schijndel en Eerde; het Duitse bombardement op Eindhoven. Hoewel Aarle-Rixtel zelf buiten het directe strijdtoneel viel, golfde de strijd in die septemberdagen wel vlak langs het dorp heen, met Duitse troepenbewegingen aan alle kanten, gevolgd door een opmars van Britse pantsertroepen vanuit het zuiden, totdat het dorp uiteindelijk door Britse troepen werd bevrijd. De lezing is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen € 2,50 entree.