Afbeelding

Kindcentrum

Onderwijs

Kindcentrum ‘De Sprankel’ maakt Lieshout nóg leuker


Lieshout – Basisschool ‘De Fontein’ en ‘Spring Kinderopvang’ zitten vanaf januari onder één dak. De twee instellingen komen dan Kindcentrum ‘De Sprankel’ te heten. Dit werd vorige week woensdag tijdens een gezamenlijke ouderavond bekendgemaakt.


De oplevering van het nieuwe gebouw aan de Grotenhof staat gepland op 13 december. Nog in de kerstvakantie volgt de verhuizing van de kinderen van Spring. De basisschool start op 13 januari in het gloednieuwe centrum.

‘De Sprankel’
De keuze voor de naam ‘De Sprankel’ is met hulp van de kinderen, door het team van de school en de kinderopvang gemaakt. “We kwamen uit op deze naam”, vertelt Chantal van Schijndel, lid van de stuurgroep en leerkracht. “Toen we de betekenis lazen, voelde dat gelijk heel goed en vertrouwd. Sprankel betekent: een klein vonkje, een klein beetje. Vanuit een vonkje kan immers veel warmte ontstaan. Dat zie je ook vaak in de ontwikkeling van kinderen.”

Maar dit is niet de enige reden waarom voor ‘De Sprankel’ is gekozen. “De naam past ook prima bij onze 5 kernwaarden: betrokken, toegankelijk, inspirerend, toekomstgericht en professioneel. Momenteel werken we met kinderen en ouders aan het nieuwe logo, want ook dat mag sprankelen.”

Een groot enthousiasme
Xaviër de Wit, directeur van de basisschool, vertelt enthousiast: “We kijken met zijn allen uit naar de ‘geboorte’ van het kindcentrum. Kinderen hebben in februari flessen met tekeningen en wensen voor de toekomst in de grond gestopt. Nu staat daar bovenop al het nieuwe kindcentrum. Ik merk het toenemende enthousiasme van alle betrokkenen. Iedereen wil meedenken om ervoor te zorgen dat het kindcentrum sprankelt”, lacht hij.

Integraal Kindcentrum
Maar wat is nu precies een integraal kindcentrum? En wat is het verschil met een zogenaamde brede school? Xaviër legt uit: “In een brede school deel je als het ware de voordeur en het kopieer- en koffiezetapparaat. In een integraal kindcentrum werk je samen. Onderwijs én kinderopvang werken samen aan één doorlopende ontwikkeling voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Je zorgt voor aaneengesloten opvang, zonder versnippering.” Dit is ook de reden waarom de school daarvoor nog nauwer samen gaat werken met de kinderopvang, de bibliotheek en het dorpshuis. “De omgeving is heel dichtbij”, aldus Xaviër. “Je kon de samenwerking tussen de partners van ‘De Sprankel’ tijdens de ouderavond al ervaren”, merkte een ouder op.

Zou het kloppen en wordt Lieshout nóg leuker? Over een paar maanden weten we het, als Kindcentrum De Sprankel echt haar deuren ‘opent’. Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op de Facebook-pagina. Deze vind je door te zoeken naar ‘De Sprankel’.