Afbeelding

Henk Vorstenbosch Laarbeeks Kampioen Jeu de boules

Sportnieuws

Henk Vorstenbosch Laarbeeks Kampioen Jeu de boules

Laarbeek/Helmond - De jaarlijkse Laarbeekse Kampioenschappen Jeu de boules werden dinsdag gehouden op de overdekte banen van ‘De Braak’ in Helmond. Dit is het thuishonk van de Helmondse club ‘Littie of littie-nie’. Henk Vorstenbosch ging dit jaar met de wisseltrofee naar huis.

Redacteur en fotograaf: Martin Prick  

Deelname
De vier Laarbeekse clubs waren met 63 leden vertegenwoordigd in ‘De Braak’. Eigenlijk zijn er dat vrij weinig, want in totaal hebben de clubs veel meer leden. Alleen Lieshout en Mariahout hebben er samen al meer dan 150. Eigenlijk was het toernooi dus wat onderbezet. Maar de wil om de sportieve prestaties met elkaar te meten was er zeker niet minder om. Zoals gezegd werd er gespeeld op de binnenbanen. Die zijn in Helmond iets minder vlak als buiten. De ballen rollen dus niet rechtuit, maar nemen op de vreemdste momenten plotseling ‘een afslag’, zodat de afstand tot de boule, of ’t bölleke’ te groot wordt om als winnaar te eindigen.

De sfeer onder de deelnemers is prima. Geen ijzige blikken of doelbewuste bewegingen om ervoor te zorgen, dat op het ‘moment suprême’ de speler wordt afgeleid. Nee, iedereen wordt in zijn waarde gelaten en men helpt elkaar. De slechtziende Theo Leenders uit Beek en Donk was 40 jaar een prima boogschieter bij ‘Strijd in Vrede’. Tegenwoordig kan hij het blazoen niet meer zien, maar zijn clubmakkers van ‘Ons Genoegen’ uit Beek en Donk zorgen ervoor, dat hij zijn wedstrijd kan spelen. Een speciaal, in huisvlijt vervaardigd, hulpmiddel aan een stok wordt ingezet. Dit wordt voor de bal geplaatst, waarop hij moet richten. Zo kan Theo prima spelen, al herkent hij volgens zijn eigen zeggen niemand.

Na afloop van een partij worden de winnaars met een handdruk gefeliciteerd en na afloop getrakteerd op een biertje.
Tijdens de wedstrijd vliegen de pétanque-uitdrukkingen in het rond. Zo roept iemand: ‘God straft onmiddellijk’, als men wordt gestraft voor zijn roekeloosheid. Natuurlijk gebeuren hier ook alle goede dingen in drieën en is meten weten. Hiervoor wordt een normale rolmaat gebruikt, al is ook de aloude duimstok een geliefd hulpmiddel om de afstand van de dichtstbijzijnde bal tot het bölleke precies op te meten. Bij twijfel kan de hulp worden ingeroepen van Gerrit Leenders van de Helmondse club, die als onafhankelijk scheidsrechter kan optreden. Tevens regelt hij samen met Jan van Asseldonk van ‘Ons Genoegen’ de gang van zaken bij de puntentelling. Minder jeu-de-boules-specifieke kreten, die voor velerlei uitleg vatbaar zijn vliegen zo af en toe ook door de zaal: ‘We liggen met z’n tweeën’, ‘Het zijn jouw ballen’ en ‘Hij li in un gat’, want het is ‘Hult en bult, volgens Maria Vogels.

De winnaar van het toernooi werd de Lieshoutenaar Henk Vorstenbosch. De tweede plaats was voor Nelly Verbruggen en op de derde plaats eindigde Josef Verhoeven.