ASV laat voorbij Mariahout in bekerderby

Mariahout – ASV’33 heeft een belangrijke bekeroverwinning geboekt door met 1-2 te winnen bij VV Mariahout. In een evenwichtige wedstrijd leek het lang een gelijkspel te worden, maar in de blessuretijd boekten de Aarle-Rixtelnaren toch nog een driepunter.

Mariahout moest voorafgaand aan het duel zeker winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. ASV kon aan een zege genoeg hebben om door te gaan als nummer 1 in de bekergroep. Wel moesten de roodwitten rekening houden met het resultaat van medekoploper SCMH (Mariaheide), dat in hun uitwedstrijd bij Boerdonk niet een te grote winstpartij mocht behalen.

De eerste echte aanvallen waren aan de kant van de thuisploeg. Haike van der Burgt had wellicht de 1-0 kunnen maken. De aanvaller ging voorbij ASV-doelman Martijn Verbakel, maar een verdedigende sliding voorkwam een schot. Daarna kreeg de uitploeg een kans. Sam Douven haalde uit en Tom Hagelaars had moeite met het schot en liet de bal los, maar was net op tijd om de bal voor de doellijn op te pakken. Op een zwaar en met regen beladen veld was het spel aan beide kanten lastig uit te voeren. Mariahout en ASV waren niet in staat om constant om te gaan met balbezit, wat resulteerde in een over-en-weersituatie welk team de bal had. Mariahout kreeg de beste kansen, zo vlak voor de rust. Van der Burgt schoot en Verbakel redde en een poging van Sander Scheepers ging net naast.

De tweede helft was direct een stuk aantrekkelijker voor de supporters van beide Laarbeekse clubs. Stijn Kersjes kreeg een bal van rechtsback Bram Bekkers en zijn uiteindelijk schot was te machtig voor Mariahout-goalie Tom Hagelaars, die de bal aanraakte, maar niet kon keren. Dat bracht de stand op 0-1 in de 49e minuut. Toch kon ASV maar kort genieten van de voorsprong. Verbakel aarzelde om de bal op te pakken en door zijn twijfelachtige reactie ging Tim Barten er met de bal vandoor. Bartens voet zag dat Dennis Veldpaus vrijstond en de nummer zeven scoorde de gelijkmaker: 1-1 in de 52e minuut.

ASV had daarna kansrijke momenten, alleen voerden Tom Hagelaars en Chiel van Wanrooij hun verdedigende taken goed uit. Het thuisfront had het initiatief minder in handen dan in de eerste helft, maar kreeg later in de tweede helft de beste mogelijkheden tot meer. Een schot van Barten werd geblokt en dé kans voor invaller Niels Vissers werd gemist: Verbakels voet zorgde ervoor dat de doelman zijn fout herstelde. ASV voelde de druk van Mariahout, maar probeerde zelf nog wegen naar voren te vinden. Die kleine opmars leek ten einde te zijn toen Niek Swinkels hard doorhaalde op Haike van der Burgt in de 88e minuut en voor die overtreding rood kreeg.

Toch won ASV, want de winnende goal viel een paar minuten later na de rode kaart. Bram Bekkers kopte een vrije trap van Bart Vermeulen in de negentigste minuut binnen: 1-2. Het eindsignaal klonk en ASV bekert daardoor verder. Concurrent SCMH won met 1-3, maar de Aarlese ploeg is vanwege een hoger doelsaldo door naar de volgende ronde op 23 oktober.