Een groepsfoto uit 2022 bij het Openluchttheater in Mariahout
Een groepsfoto uit 2022 bij het Openluchttheater in Mariahout

BZET de Bosduvels viert 50-jarig bestaan met jubileumweekend

Sport Sport

Mariahout - In september 1973 ontstond tourclub Bloed, Zweet En Tranen (BZET) in Mariahout, maar al snel werd de bijnaam ‘Bier zuipen en toepen’. Ontstaan op een zaterdagavond in de kroeg van George Slaats werd geopperd om op zondag te gaan fietsen. Dat deden ze en later werd de vereniging steeds verder uitgebreid. Zo’n vijftien jaar geleden kwam er een fusie met de mountainbikers van de Bosduvels en zo was het fietsaanbod compleet. In september van dit jaar bestaat de vereniging 50 jaar.

Iedere week kwamen er bij Café Slaats een aantal man om wat te drinken. Ze wilden op de zondagochtend wat sportiefs gaan doen en bedachten om te fietsen. “In het begin waren de meesten nog niet nuchter en reed er iemand met een bakfiets of aanhanger achteraan. Niet iedereen kon toen 20 of 30 kilometer volhouden als ze rechtstreeks uit de kroeg kwamen”, vertelt Ad Verhoeven, die 30 jaar secretaris/penningsmeester is geweest, lachend. Al snel werd de vereniging lid van de wielersportbond NTFU, met initiatiefnemers Jan van Beek en George Slaats. Daarmee zijn ze een van de oudste fietsverenigingen in Noord-Brabant.

Samen uit, samen thuis
Ze begonnen met tochten op een gewone fiets, maar al snel kochten mensen een racefiets. Ad: “Het motto was altijd ‘samen uit, samen thuis’. Soms gingen er kinderen van een jaar of 10 á 12 mee. Voor hen was 100 kilometer echt ver en dus moesten ze vooral geduwd worden. Het was mooi dat dat werd opgepakt door andere leden. Ook hadden we een aanhanger laten maken waar 10 fietsen op konden en zo gingen we heel Nederland door om tochten te fietsen. We zijn ooit tweede geworden in het Nederlands kampioenschap en bij de jeugd zijn een jongen en een meisje kampioen van Nederland geworden. Zelf ben ik als piloot/begeleider op de tandem Olympisch kampioen geworden op de Paralympics in 1992, samen met een slechtziende binnen onze vereniging. We kregen toen een huldiging op het gemeentehuis en in Mariahout een receptie vanuit de vereniging. Dat zijn erg mooie momenten.”

Activiteiten
Tegenwoordig is BZET de Bosduvels een vereniging waar iedere fietsliefhebber terecht kan. Of het nou op de normale/elektrische fiets is of op een racefiets, gravelbike of mountainbike. Voor zowel jong als oud zijn er verschillende tochten. “We zijn een actieve vereniging met zo’n 115 leden”, vertelt huidige voorzitter Roland Megens. “Wekelijks zijn er verschillende ochtenden of avonden waarop leden gaan fietsen met elkaar en daarnaast organiseren we ook allerlei leuke evenementen of zoeken we die op. Zo hebben we twee keer per jaar een weekend in Duitsland en doen we mee met Limburgs mooiste en Mergelheuvelland. Ook fietsen we verschillende toertochten in de Ardennen en zijn we pas met een man of negen naar Italië geweest. Zelf organiseren we de Halloween Nightbike, de MTB-ride en hebben we afgelopen jaar een ladies-ride gehad. Daar zijn we zeker trots op.”

Jubileumweekend
Om het 50-jarig bestaan te vieren organiseert BZET de Bosduvels op vrijdag 1 en zaterdag 2 september een jubileumweekend. “We vonden dat we het niet aan ons voorbij mochten laten gaan”, vertelt Roland. Op vrijdagavond is er een receptie, met aansluitend een feestavond, waarbij leden, oud-leden of mensen die ze een warm hart toedragen welkom zijn. De avond begint om 19.00 uur op de Koperwiek in Mariahout en je kunt jezelf aanmelden via info@debosduvels.nl.

Op zaterdag is er voor de huidige leden een clubdag. Om 9.30 uur beginnen ze met koffie en gebak en starten ze daarna met verschillende fietsroutes. Zo hebben ze een normale fietsroute, een racefietsroute en een mtb-route. In de middag is er een verrassingsactiviteit en deze wordt afgesloten met een feestavond en barbecue.

De eerste leden van de Bosduvels
Bosduvels groepsfoto van een recent weekend MTB-en in Mastershausen (Duitsland)
Clubleden in 1989
Foto van Bosduvels samen met Ad Verhoeven en Alfred Stelleman (in het kader van de Paralympics '92)