Spelers van Sparta'25 en Sandiacre Town samen op de foto in 1986, het eerste jaar dat Sparta'25 de oversteek naar Engeland maakt.
Spelers van Sparta'25 en Sandiacre Town samen op de foto in 1986, het eerste jaar dat Sparta'25 de oversteek naar Engeland maakt. Foto: Gebruiker

Uitwisseling Sparta’25 met Sandiacre Town FC bestaat 40 jaar

Sport Sport

Beek en Donk - Wat begon als een toevallige ontmoeting is uitgegroeid tot een jaarlijkse uitwisseling tussen voetbalvereniging Sparta’25 en het Engelse Sandiacre Town FC. Dit weekend is het precies veertig jaar geleden dat jeugdteams van de twee voetbalclubs elkaar voor het eerst ontmoetten en tegen elkaar speelden.

Het is 1984 als Sandiacre Town FC via een uitwisselingsprogramma met drie jeugdteams in Nederland verblijft. Tegenstanders worden gezocht en een van de clubs waar ze spelen is Sparta’25. In de kantine worden contacten gelegd tussen de twee clubs en het jaar erop komt Sandiacre Town, nu op eigen gelegenheid, terug naar Beek en Donk. Er werden naast de wedstrijden wat activiteiten georganiseerd en op de feestavond vraagt de organisator van Sandiacre Town, John Millington, of Sparta’25 met enkele jeugdteams het jaar erop niet naar Engeland komt... De uitwisseling is geboren.

“We gingen dus in 1986 voor het eerst die kant op, met vier teams. De C1, C2, C3 en D1”, vertelt Eric van Vegchel. Hij was er vanaf het eerste jaar al bij als begeleider en sinds 1989 is hij een van de organisatoren namens Sparta’25. “Toen was het voor de kinderen natuurlijk wel wat spannender. Ga maar na, er was nog geen mobiele telefoon, dus even snel contact houden met thuis was niet zo makkelijk.”

Ervaring opdoen
Het ene jaar gaat Sparta’25 naar Sandiacre (gelegen in het hart van het Verenigd Koninkrijk), het andere jaar komen de Engelsen naar Beek en Donk. Vindt de uitwisseling in Nederland plaats, dan is dit altijd met Pasen (dus ook dit weekend). Maken de Nederlanders de oversteek naar Engeland, dan is dit altijd in de meivakantie. “Voetbal is in zo’n uitwisseling eigenlijk bijzaak. Natuurlijk wordt er ook gevoetbald, maar het is gewoon de ervaring die je opdoet en de contacten die je maakt die het zo bijzonder maken. Iedere Spartaan die ooit mee geweest is in al de jaren, praat er nu nog over. Het is iets wat je meegemaakt moet hebben”, zegt Van Vegchel. “De voorzitter van Sandiacre Town stopt en hij zegt dat een van de mooiste dingen die hij heeft meegemaakt de uitwisseling met Sparta is.”

Elke speler uit de Onder-15 van Sparta’25 krijgt normaliter de kans om zowel in Nederland als in Engeland de uitwisseling mee te maken. Een trip van vier dagen. Dit weekend komen de spelers (62) en begeleiders (25) op vrijdag aan in Beek en Donk. Op zaterdag wordt een bezoek gebracht aan het PSV-stadion, is er ‘s avonds een mixtoernooi bij Sparta. Op zondag staan de traditionele wedstrijden tussen de teams op het programma en maandag wordt nog een pretpark aangedaan.

Slapen bij spelers thuis
Alle kinderen slapen bij een van de spelers thuis, zoals alle Sparta-spelers als ze in Engeland zijn ook bij een speler van Sandiacre logeren. Dat maakt de uitwisseling des te mooier, geeft Eric aan, die sinds twintig jaar de organisatie van de uitwisseling samen met Mikel Martens in handen heeft. “De voldoening bij de kinderen is zo mooi om te zien. Je ziet aan hun gezichten dat ze het mooi vinden. En ook aan de verhalen die je achteraf hoort. Daar doen we het voor.”