Door de hevige regenval was het trainingsveld van Sparta'25 afgelopen maandag niet bespeelbaar.
Door de hevige regenval was het trainingsveld van Sparta'25 afgelopen maandag niet bespeelbaar. Foto: Remco Spierings

Sparta’25 positief over aanleg kunstgrasveld

Sport Sport

Beek en Donk - Sportief gaat het voor de wind bij Sparta’25, want de voetbalvereniging uit Beek en Donk doet het, na het kampioenschap van afgelopen jaar, uitstekend in de eerste klasse. Toch kampt de vereniging al enkele jaren met een probleem; de trainingscapaciteit is niet voldoende voor het huidige aantal leden (950). Nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen wat betreft de aanleg van een kunstgrasveld, waardoor dit probleem opgelost moet zijn.

Hoe zat het ook alweer? Al langere tijd is bekend dat er een capaciteitsprobleem is bij Sparta’25. Vandaar dat er óf een nieuw veld bij moet komen, óf een natuurgrasveld in een kunstgrasveld moet worden omgezet. Dat laatste lijkt nu een stapje dichterbij nu de gemeente en Sparta’25 er samen uit lijken te zijn.

Algemene ledenvergadering
“De gemeente is verplicht om onze trainingscapaciteit op te lossen. Zij zijn namelijk de eigenaar van het terrein en Sparta’25 huurt het. Als club hebben wij toen gevraagd of dat geld niet gebruikt zou kunnen worden als tegemoetkoming voor de aanleg van een kunstgrasveld, waarbij wij het verschil als vereniging zelf zouden betalen”, vertelt voorzitter Erwin Gramser. “Op basis van het eerste voorstel van de gemeente zijn we het afgelopen jaar in gesprek gegaan omdat wij ons op een aantal punten nog niet konden vinden. In het vernieuwde voorstel konden wij ons als bestuur wél vinden en dit wilden we dan ook voorleggen aan onze leden. Hier hebben we deze week tijdens de algemene ledenvergadering goedkeuring voor gekregen. Het was de drukste ALV die ik ooit heb meegemaakt als voorzitter. Er was een mix van jong en oud en dat toont de betrokkenheid, dus dat was mooi om te zien. Natuurlijk waren er kritische vragen, maar iedereen is overtuigd dat het nodig is voor de club.”

Het voorstel
Het voorstel is nu dat de gemeente bij aanleg een bedrag van €328.000 ter beschikking stelt, en na 10 en 20 jaar een bijdrage van €163.000 levert voor het vervangen van de toplaag. Daarbij moet Sparta’25 alsnog veel geld bijleggen. Verdeeld over 30 jaar is de vereniging hiermee zelf een bedrag kwijt van zo’n €450.000. “Dat wilden we niet zomaar beslissen, vandaar dat we onze leden hierbij hebben betrokken. Een kunstgrasveld kost ruim €500.000, dus Sparta’25 betaalt zelf ongeveer €200.000 bij de aanleg en zorgt jaarlijks ook zelf voor het onderhoud. Denk daarbij aan het opkammen van het kunstgras en het aanvullen van de infill. We willen dat financieren door verschillende initiatieven, zoals extra reclameborden, een contributieverhoging (deze is door de leden al goedgekeurd red.) en we hebben de afgelopen jaren al wat gespaard omdat deze vraag al langer loopt.”

Het bestuur heeft de voorkeur om van het B-veld een kunstgrasveld te maken, maar dat is nog niet in beton gegoten. “In het proces zouden nog dingen voor kunnen komen, bijvoorbeeld door het verlichtingsplan, waardoor we anders moeten beslissen. Ook zijn er in de ALV vragen gesteld waarop we nog geen antwoorden hadden. Dat gaan we dus nog bespreken met de gemeente.” Het voorstel kan daardoor nog iets aangepast worden en als dit is gebeurd moet het nog officieel goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Als er vervolgens officieel een klap op wordt gegeven kan er snel geschakeld worden. “Leveranciers kunnen binnen zes weken na opdracht beginnen en vervolgens hebben ze nog een periode van acht weken nodig om het veld te leggen. We hopen dat we aan het begin van volgend seizoen kunnen beschikken over het kunstgrasveld.”

Het bestuur van Sparta'25 heeft de voorkeur om van veld B een kunstgrasveld te maken.