Afbeelding
Foto: 112nieuwsonline.nl

Stijging in landelijke verkeersongevallen; in Laarbeek minder ongelukken

112-berichten

Laarbeek - Het aantal ongelukken op de Nederlandse wegen is toegenomen in 2022. In totaal ging het ruim 122.000 keer mis, een stijging van 6,8% ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat. In de gemeente Laarbeek was er echter een daling van het aantal ongelukken; van 150 naar 144.

In welke provincie ben je het veiligst? En op wat voor soort weg loop je het grootste risico? Lokaal zijn er grote verschillen. Zo nam het aantal verkeersongevallen sterk toe in Noord-Brabant (+10,4%), terwijl het aantal ongelukken in Flevoland juist iets afnam (-0,8%).

Verkeersongevallen: onveiligste gemeente per provincie
Gemiddeld gebeuren er in Nederland jaarlijks 6,9 verkeersongevallen per 1.000 Nederlanders. Al is de kans op een ongeluk niet overal even groot. Zuid-Holland is de minst veilige provincie van Nederland: hier gaat het om 8,4 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. Ook in Noord-Brabant (7,2 verkeersongevallen per 1.000 inwoners) is er een veel grotere kans dat het mis gaat op de weg. Toch daalde het aantal ongelukken in Laarbeek in 2022 van 150 naar 144; een daling van 4%. Hiervan waren 0 ongevallen met een dodelijke afloop, 29 ongevallen met letselschade en 115 ongelukken met materiële schade.

Bron: Independer

De meerderheid van alle ongevallen op de Nederlandse wegen gebeurt binnen de bebouwde kom. Landelijk gezien zijn dit 3,7 ongevallen per duizend inwoners. In Laarbeek is dit aantal echter hoger. Daar gebeuren namelijk 6,3 verkeersongevallen per duizend inwoners. Wanneer de ernst van de ongevallen bekeken wordt, blijft het landelijk gezien gelukkig bij ruim 81% van de gevallen bij materiële schade.

Bron: Independer