Afbeelding

Tips van Henry Lempers voor kokers Het Dorpsdiner

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - De organisatie van Het DorpsDiner ontvangt regelmatig signalen dat deelnemende kookduo’s zich aan het beraden zijn op het menu van 3 september. Antoon van Schaijk van de organisatie: “Na de bekendmaking van Het DorpsDiner als nieuw dorpsevenement kwamen de eerste reacties en aanmeldingen spontaan binnen van dorpsgenoten die een enorme passie en dus hobby hebben in het samenstellen en bereiden van lekker eten. Een van deze eerste aanmelders was Henry Lempers. Ook Henry weet dat er op 3 september echt geen culinaire hoogstandjes verwacht worden. Dat wat op het bord komt, is min of meer een smakelijke bijzaak als omlijsting voor deze gezellige avond. Maar toch, hij heeft er superveel zin in om samen met zijn vrouw Mieke de gasten van Het DorpDiner aangenaam te verrassen.”

Henry Lempers geeft tactische aanwijzingen, zodat je zelf als thuiskok toch relaxed van deze avond kunt genieten. “Laat me met het belangrijkste beginnen, ik ben geen kok. Dat wil zeggen, ik heb nooit een opleiding tot kok gevolgd. Ik ben nu gepensioneerd maar heb een kleine 47 jaar als verpleegkundige in het Elkerliek ziekenhuis gewerkt. Daarnaast heb ik koken altijd heel leuk gevonden. Als ik vroeger uit school kwam was het eerste wat ik deed de deksels van de pannen optillen om te zien wat mijn moeder aan het koken was. Heel veel later ben ik met veel plezier jarenlang lid geweest van een kookgilde hier in Beek en Donk. Daar heb ik onder andere ook van Wim Maas veel geleerd. Voor de kookduo’s van Het DorpsDiner heeft Wim twee weken geleden al verschillende praktische tips gegeven. Je moet van goeden huize komen om daar nog wat aan toe te voegen maar ik ga toch een poging wagen. Als je een recept hebt gekozen, lees het dan ook zorgvuldig door voor je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je er halverwege achter komt dat die vier eieren niet meteen allemaal bij de bloem moesten maar dat je er ook twee moest koken. Wat ik ook handig vind, is om de recepten met een plakbandje en op ooghoogte op de keukenkastjes te plakken. Zo houd je snel overzicht. Kijk naar de bereidingstijden van de verschillende onderdelen van een recept. Koken is voor een groot deel logistiek. Het is wel zo fijn als alles tegelijk klaar is. Als je twijfelt over de juiste gaarheid van met name je vleesgerechten, schaf een kerntemperatuurmeter aan. Ze zij al te koop voor iets meer dan een tientje. Succes verzekerd! Tabellen voor bief, kip, varken, eend enzovoorts vind je op internet.” 

Heb jij je nog niet ingeschreven voor deze gezellige bourgondische avond op 3 september? Meld je dan snel aan via www.hetdorpsdiner.nl