Afbeelding

Laarbekenaren willen een theater of bioscoop in de Leonarduskerk

NULL

Laarbekenaren willen een theater of bioscoop in de Leonarduskerk


Beek en Donk – Zowel uit de resultaten van TipMooiLaarbeek.nl als uit de enquête van Dorpsraad Beek en Donk (tijdens de Gezondsheidsmarkt), blijkt dat de inwoners van Laarbeek niet willen dat de Leonarduskerk in Beek en Donk gesloopt wordt. De kerk moet een nieuwe bestemming krijgen.


Wies Rooijakkers, voorzitter Dorpsraad Beek en Donk, is duidelijk over de uitslagen: “Dit is het bewijs dat het leeft bij de inwoners en voor ons een stimulans om hieraan verder te werken.”

Een herkenningspunt
De resultaten van TipMooiLaarbeek.nl liegen er niet om. 73% van de respondenten wil niet dat de kerk in Donk gesloopt wordt. De kerk is het herkenningspunt van Donk en heeft veel emotionele waarden bij de respondenten. Ook een belangrijk argument is de renovatie, waarvoor in 2008 en 2009 door inwoners van Laarbeek veel geld is ingezameld. Dit zou allemaal voor niets zijn geweest als het gebouw nu gesloopt wordt.

De neuzen dezelfde kant op
“Voor de Dorpsraad zijn de resultaten van TipMooiLaarbeek.nl een stimulans om een waardige en levensvatbare herbestemming te vinden voor de Leonarduskerk”, vertelt Wies. De Dorpsraad Beek en Donk is samen met Initiatiefgroep Gebruik Leonarduskerk en het Parochiebestuur sinds april met dit hoofdstuk bezig. Voor hen was het belangrijk om te weten dat niet alleen zij, maar heel Laarbeek, tegen de sloop van de kerk waren. “Wij zijn samen op de goede weg. Het is goed om te weten dat alle neuzen dezelfde richting op staan”, vervolgt Wies.

Mogelijkheden
Maar wat moet de invulling van de kerk dan worden? Bovenstaande organisaties gaan daarover in gesprek met gemeente Laarbeek en het bisdom. Twee bestemmingen krijgt de kerk, uit respect, in ieder geval niet. Het is niet mogelijk om een seksclub of een andere religie in de kerk onder te brengen. Verder is het volgens Wies belangrijk dat ze rekening houden met andere ondernemers: “We gaan niets iets realiseren om iets anders vervolgens af te breken.”

TipMooiLaarbeek.nl heeft daarom andere opties aangedragen en daaruit blijkt dat de respondenten het liefst een theater of bioscoop (36%) in de kerk zien komen. Ook woonappartementen (19%) voor starters en bedrijven (11%) worden genoemd. De heersende gedachte blijft echter: ‘Het maakt niet uit wat er komt in de kerk, als het gebouw maar gebruikt wordt en niet gesloopt’.

Multifunctioneel en betaalbaar
Op 13 januari 2013 is de Leonarduskerk na ruim 100 jaar aan de eredienst onttrokken en werd de deur op slot gedaan. Voor Wies is het belangrijk dat er nu naar een laagdrempelige, multifunctionele en betaalbare herbestemming wordt gezocht, waarin iedereen welkom is.