Ceciliafeest kerkkoor St. Servaas

Muziek

Ceciliafeest kerkkoor St. Servaas



Lieshout – het kerkkoor St. Servaas houdt een Ceciliafeest op zondag 23 november. Tijdens dit feest wordt Piet van de Ven gehuldigd voor het feit dat hij 50 jaar bij het koor is.

50 Jaar geleden begon Piet als ‘jong menneke’ bij het herenkoor te zingen. Het was in die tijd verplicht om een 2-jarige cursus in het Gregoriaans te volgen. Hij vond en vindt de gezangen nog steeds prachtig. Tegenwoordig is deze zangkunst in het slop geraakt en wordt het niet meer elke zondag gezongen, wat Piet erg jammer vindt. Al snel vroeg Floris van der Putt, toen pastoor in Lieshout, of hij geen orgel wilde leren spelen. Dat deed Piet en hij was organist op het harmonium, omdat de nieuwe kerk nog geen orgel had. Na vijf jaar was er een mooi nieuw orgel, maar werd Karel van de Hurk organist, waarom? dit was niet meer te achterhalen. Toch kwam Piet snel terug in de kerk om het over te nemen van Karel omdat deze niet aanwezig kon zijn met de Kerstdagen.

In 1970 bespeelde Piet reeds drie jaar het orgel in de St. Lidwinakerk in Kelpen-Oler. Nu had hij twee kerken om er de liturgie met orgelmuziek te begeleiden en hij hield dit drie jaar vol . Dit samen met zijn baan als onderwijzer werd hem toch te veel en Piet koos ervoor om alleen in Lieshout organist te blijven. In 2013 veranderde zijn functie weer. Dirigent Toon Verhappen nam afscheid van het koor. Piet nam het stokje over en is dus nu organist-dirigent. Dit alles reden genoeg om hem te huldigen voor zijn betrokkenheid bij kerk en maatschappij.

Na de H. Mis tijdens de Ceciliaviering wordt hem een gouden speld uitgereikt. In de middag zingt het koor hem toe en biedt een passend cadeau aan, om daarna samen te tafelen en te proosten. Het aanbieden van het cadeau vindt plaats rond 12.00 uur in Bavaria Brouwerij Café in Lieshout.