Weidevogelbescherming met primeur in Laarbeek

NULL

Weidevogelbescherming met primeur in Laarbeek



Laarbeek - Al meer dan 15 jaar gaan begin maart circa 30 vrijwilligers het veld in om de weidevogels te beschermen. Zij zoeken de nesten op en melden dan de boer dat er op zijn perceel een nest is gevonden. Dan proberen ze samen dat nest te behouden als er gewerkt moet worden.


Veelal worden de nesten gemarkeerd. Bij mest injecteren en maaien gaat men er omheen bij de bewerkingen. Als er geploegd moet worden kunnen de vrijwilligers van de weidevogelbescherming de nestjes even verleggen, maar in veel gevallen doen de agrariërs dat zelf al. Dit geeft al aan hoe goed de samenwerking met de boeren is. De weidevogelbescherming is er trots op dat alle boeren in Laarbeek belangeloos prima meewerken en dat mag best eens gezegd worden! Ook loonwerkers doen hun best om de nesten te sparen. Ieder jaar is er een soort competitie om het eerste kievitsei van Laarbeek te vinden en als dan in 2014 loonwerker Henk Kanters de vinder is, blijkt dat zij ook heel erg bij de natuur betrokken zijn. Voor alle duidelijkheid, de weidevogelbescherming zoekt, beschermt en raapt nooit. De vrijwillige weidevogelbescherming is onderdeel van het Laarbeeks Landschap dat nog veel meer doet aan natuurbescherming en onderhoud.

Het afgelopen jaar zijn ruim 250 nesten gevonden en daarvan zijn er ongeveer 200 uitgekomen. Uiteraard komen niet alle legsels uit. Soms eten kraaien, een vos of een ander dier een nest leeg, stopt de vogel met broeden omdat het veel te koud wordt of belandt het nest door overvloedige regen in het water. Er kan gerust gesteld worden dat door de bescherming het buitelen van de kievit, het jodelgeluid van de wulp, het pietepiet van de scholekster en de roep van de grutto bijna niet meer te zien en te horen was geweest zonder de inzet van deze vrijwilligers.

Dit jaar hadden zij een echte primeur. In de buurt van de weidevogelpoel op De Hei heeft een tureluur gebroed, voor de eerste keer in Laarbeek en bij navraag ook het eerste geval voor Oost-Brabant. Toch een geweldige ervaring dat zoiets hier gebeurd. Voor groepen (groot of klein) kan een lezing worden verzorgd met een mooie film over hoe de weidevogels leven en hoe deze worden beschermd. Indien iemand meer informatie wil hebben, kan er contact worden opgenomen met Jaap Wijdenes, tel. 0492-462690.

Foto: Tureluur