Veldhuis en Kemper met

NULL

Veldhuis en Kemper met ‘Of de gladiolen’ in het Openluchttheater


Mariahout - Twee jongens uit de reclame die ook nog eens vrijwel meteen een hit scoorden met ‘Ik wou dat ik jou was’. Het cabaretduo Veldhuis en Kemper treedt op zaterdag 6 juni in Openluchttheater Mariahout op met hun nieuwe theatershow ‘Of de gladiolen’.


In conflict met elkaar
Richard Kemper: “Op het podium zijn wij tegenpolen. Dat is één van de lessen van onze dramaturg André Veltkamp. Hij zei: “Er moet een conflict zijn anders kun je net zo goed solo op het podium gaan staan.” Maar bij het schrijven... “Wij moeten gewoon vaak om dezelfde dingen lachen.” Remco Veldhuis: “Je voelt dat onze nieuwe voorstelling ‘Of de gladiolen’ ook weer fijn om naar te kijken gaat worden, omdat die twee energieën ermee bezig zijn. Zijn visie is saai en eentonig. De mijne is irritant en gemaakt grappig. Maar gooi ze bij elkaar...” Kemper lachend: “En je hebt een soort saaie gemaaktheid.” Veldhuis: “...Nee, een Bloody Mary, een lekkere cocktail!”

Interessante vragen stellen
De twee mannen ontmoeten elkaar in 1997 en doen in 1999 mee aan cabaretfestival Cameretten. Daar worden ze tweede, achter Marc-Marie Huijbregts. Het begin van een theatercarrière met – tot nu toe – zeven programma’s en een achtste in de maak. In hun shows proberen ze het publiek ‘de andere kant’ te laten zien. Kemper: “Het is niet ontzettend hoogdravend wat we doen, we willen het vergrootglas leggen op het leven dat wij leiden, wat de mensen om ons heen leiden en daar een paar interessante vragen over stellen. En ons erover opwinden, ons boos maken of juist relativeren. We vergroten dingen uit. De rode draad in het leven is toch vaak: Hoe gaat het thuis en wat moet je zelf met wat er om je heen gebeurt?”

Skeelerende bejaarden
Veldhuis: “We hadden ‘Oud worden zonder het te zijn’ van Westendorp gelezen en ineens zag ik in het AD een artikeltje: ‘Man pas volwassen bij 43’. Dan hebben we meteen een ingrediënt voor ellende. Je kunt namelijk zeggen: we worden steeds ouder, maar alles in ons is erop ingesteld om zo jong mogelijk te blijven. Dus de tijd dat we jong moeten blijven, wordt steeds langer.” Kemper: “Overigens zegt Westendorp (en dat vinden wij ook):
‘de leukste manier om oud te worden, is zo lang mogelijk het kind in jezelf te bewaren’.”
Veldhuis: “Je struikelt straks in het Amsterdamse Vondelpark over de skeelerende negentigers.”

Minder polijsten
Mensen een goede avond bezorgen vinden ze niet onderscheidend genoeg. Dat willen alle cabaretiers. Zij hebben als randvoorwaarde gesteld dat mensen met een leuker gevoel naar buiten komen dan dat ze naar binnen gingen. En: er mag gelachen worden. Graag zelfs.
Kemper: “Kunst gaat om het stellen van de juiste vragen in plaats van het geven van de goede antwoorden. Dus willen wij ons eigen gestuntel laten zien met dingen uit de tijdgeest. Ik denk dat we laatste jaren steeds meer onze eigen zwakheden daarin hebben durven laten zien.
Dus eigenlijk is het troost bieden: we zijn niet de enigen, we worstelen er allemaal mee, dus probeer erom te lachen. Er zit een wereld van verschil tussen het ideaalbeeld in ons hoofd en de dagelijkse praktijk. Misschien zit in dat verschil, in het besef daarvan, wel het geluk. Dat je jezelf een beetje kunt relativeren, dat we het allemaal niet te serieus moeten nemen. En we vinden het leuk om een mooi liedje met twee stemmen te zingen.” Veldhuis: “Hoe ouder we worden, hoe minder drang we hebben om de dingen anders te benoemen dan ze zijn. We maken ze minder mooi. Na een leesvoorstelling van ‘Of de gladiolen’ mailde een kennis van me: “Jullie krijgen steeds meer een rauw randje.” Daar moeten mensen misschien straks even aan wennen. We hebben gewoon minder de behoefte om dingen dicht te smeren en af te schuren. Het is minder gepolijst.”

Kaarten
Kijk voor meer informatie over de voorstelling of voor het bestellen van kaarten op de website van Openluchttheater Mariahout: www.oltm.nl.

Foto: Het cabaret duo Veldhuis en Kemper