Afbeelding

Midzomernachtconcert met een herfstachtig tintje

Muziek

Midzomernachtconcert met een herfstachtig tintje


Aarle-Rixtel – De Solid BigBand uit Gemert en de BBC-Jazz uit Lieshout geven een midzomernachtconcert van zaterdag- op zondagavond op de parkeerplaats van café Stout. Gelukkig werkte het weer mee en hielden de toeschouwers het net droog.


Een vol terras
Het was gezellig druk op het terras van Café Stout. Onder een provisorisch gebouwde overkapping had zich verzameld De Solid bigband uit Gemert onder leiding van de jonge dirigent Gijs Berkers. De band bestaande uit trompetten, trombones en saxen met een ritmesectie en elektronische piano, bracht jazzy nummers met een spatgelijke inzetten in de koper- en houtblazers. Gelardeerd met solo-optredens van onder anderen Tom van Zutven en Joost Pennings spatte de muziek de tent uit. Nummers als ‘Slave Labour’ werden melodisch en ritmisch sterk uitgevoerd. Bekende nummers als ‘Till you come back to me’ en ‘Georgia’ werden prima vertolkt door zangeres Jacqueline Brouwers uit Gemert. Deze band uit Gemert met een paar Laarbeekse invloeden ‘speelde het terras langzaam vol’. De Solid BigBand bestaat dit jaar 25 jaar. Het dixieland-orkest, dat voor dit orkest bestond, groeide onder leiding van Ton van Wieringen tot de band die er nu staat. Zijn zoon Erwin was de eerste dirigent. Onder de leiding van harmoniedirigent Frans van Zutven werd gewerkt aan kwaliteitsverbetering. Inmiddels treedt het orkest diverse keren per jaar op, vaak in samenwerking met een ander orkest, zodat de afwisseling van de avond is gewaarborgd.

Diversiteit
Toegestroomd waren ondertussen ook de leden van de meer personen tellende BBC-formatie. Deze band staat onder leiding van Pierre Heesakkers. Pierre is als trombonist actief muzikant en voorzitter van harmonie O&U uit Beek en Donk. De sound van het orkest is een andere dan die van de Solid BigBand. BBC-Jazz werkt niet met zang en het repertoire gaat in de richting van de orkesten van Glenn Miller en anderen rond de tweede wereldoorlog. Bekende nummers als ‘Route 66’ en ‘Pennsylvania 6-5000’ passeren de revue. Wist u overigens, dat het laatste nummer was afgeleid van het telefoonnummer van de toenmalige vriendin van Glenn Miller? Een vergelijking tussen de twee orkesten leert dat het eerste orkest een meer jazzy-achtige stijl voorstaat, terwijl de BBC-jazz band, ondanks de naam, het wat meer moet hebben van het echte bigbandrepertoire. Rock-, Swing- en Bluesnummers worden afgewisseld met Funk en Latin. De band werd gehinderd door sfeer verhogend bedoelde vuurblokken, die echter alleen een overmaat aan rook produceerden. Gelukkig maakte na enige tijd het personeel van café Stout een einde aan de overlast. De BBC-Jazz treedt diverse keren per jaar open is op 20 september te bewonderen tijdens de bekende CARAT-concerten in ‘De Warande’ in Helmond.

Foto: Midzomernacht Grand Cafe Stout