Afbeelding

Heemlezing over ‘Landgoederen in Noord-Brabant’

Algemeen

Lieshout - Thijs Caspers geeft, op donderdag 14 januari om 20.00 uur, in zaal ‘De Koekoek’ een lezing over ‘Landgoederen in Noord-Brabant’. Hij is ook voor een groot deel schrijver van het boek met dezelfde titel ‘Landgoederen in Noord-Brabant’. Hij is werkzaam bij het Brabants Landschap. De Heemkundekring
’t Hof van Liessent’ organiseert deze voordracht.

Thijs is helder hierover: “Omdat landgoederen mooi zijn, bovendien hebben we er in Brabant een hele hoop van, wel zo’n 150.” De landgoederen zijn over het algemeen wel bekend, zoals die in onze omgeving: Kasteel Croy, Eyckenlust, kasteel Helmond, Kasteel Henkenshage, Soeterbeek, Eckart, de Kampina, Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, de Plateaux en het Hageven, Malpie, Dommeldal en de Stippelberg.
Als kenner van Flora en Fauna van de provincie en als historicus weet Thijs op een luchtige manier de natuur en de geschiedenis van de buitenplaatsen te schetsen. Daarbij vergeet hij de mens niet; “van deze soort hebben we enkele merkwaardige exemplaren rondlopen in kloosters en kastelen.” De term ‘Landgoed’ blijkt men letterlijk te kunnen nemen: het betekent van oorsprong een ‘groot land met daarop een goed’. Meestal was dat een boerderij die diende om het land te ontginnen. De eigenaar zette daar een pachter in. Deze boerderij is in vele gevallen uitgegroeid tot een landhuis of kasteel. Landgoederen blijken samen te hangen met de steden.

Heb je door al deze gegevens over landgoederen nog meer informatie nodig, kom dan naar deze lezing. Het wordt een boeiende avond, want Thijs Caspers weet dit alles op een sappige manier voor zijn hoorders te brengen.