Nog bij leven een eigen museum

Algemeen

Afgelopen week werd bekend dat in Beek en Donk op zondag 7 februari een nieuw museum wordt geopend met een openingstentoonstelling over Op d’n Tocht. Aanleiding genoeg voor een gesprek met Het Gezicht van Op d’n Tocht.

Dit clubje doet dit jaar voor de 22ste keer mee met de optocht. Telkens slagen ze erin om met hun onbegrijpelijke creaties het publiek vertwijfeld achter te laten. De redactie van De Teugelder memoreerde in de editie van 2016 niet voor niets: “Het is een spraakmakend clubje, You hate them or you love them”. Hoe denkt Het Gezicht over deze lokale controverse en wat gaat dat betekenen voor de belangstelling voor het museum?
 
Groot geworden door klein te blijven
“Ook minder belangstelling zijn wij gewend”, begint Het Gezicht. Ongeveer 22 jaar geleden is Op d’n Tocht begonnen als vereniging. Om meer deelnemers te kunnen werven is na verloop van tijd besloten de vereniging om te vormen tot een Beweging. Tot grote teleurstelling bleek deze strategische move echter geen effect te hebben op de gewenste toename aan volgers. Het Gezicht concludeert dat dit waarschijnlijk toch hun redding is geweest. Ondanks dat ze een kleine groep zijn, zijn ze altijd fysiek of anders digitaal aanwezig. Hierdoor konden zijn ze altijd met de grote groepen mee blijven doen. En zelfs voor de wagens zijn ze niet te klein...
 
En dan nu; een eigen museum?
Het verrast Het Gezicht ook dat er nu al een hommage aan het erfgoed van Op d’n Tocht wordt gebracht. Als verslaggever heb ik het vermoeden dat de gemeentelijke kunstcommissie hierachter zit. Zoals meestal bij artistiekelingen en bestuurlijke kunstenmakers geeft men graag te veel belastinggeld uit aan de eigen hobby’s. Ook dit museum lijkt weer zo’n megalomaan en geldverslindend initiatief te zijn van een elitair clubje dorpsgenoten. Het Gezicht is echter een andere mening toegedaan. Volgens hem gaat het hier om een privé-initiatief. Het gebeurt immers wel vaker dat een anonieme mecenas de buidel trekt om zijn heimelijke bewondering uit te drukken middels het oprichten van een museum.
 
Wat verwacht Het Gezicht?
Iedereen die enigszins bekend is met het doen en laten van de Beweging, wacht met ingehouden spanning de opening van de expositie af. De vraag is nu of de curator de hoge verwachtingen kan waarmaken. Is men niet bang dat de opening van het museum een golf van teleurstelling teweeg gaat brengen? In zorgvuldige gekozen bewoording legt Het Gezicht uit dat de verwachtingen in Ganzendonck over Op d'n Tocht over het algemeen niet al te hoog zijn. Hij voegt er meteen aan toe dat deze expositie desondanks een fraaie aanwinst is voor de Nederlandse museumsector. Trots glimlachend aangevuld met: “en wie, behalve David Bowie zaliger, kan nu zeggen dat er bij leven al een museum aan zijn nalatenschap gewijd is. Het is alleen te hopen dat het met ons niet zo abrupt afloopt”. 
 
 
Al 22 jaar onbegrepen 
Openingstijden:
Zondag 7 februari van 12:49 uur tot 14:22 uur en na afloop van de optocht.
Maandag 8 februari van 13.11 uur tot 15.33 uur.
Waar: Museumplein (het voormalige Heuvelplein).
Entree: Gratis voor optocht-deelnemers en museumjaarkaart houders.