Afbeelding

Torendag in Mariahout

Algemeen

Mariahout – De kerk en de omgeving in Mariahout is op Hemelvaartsdag 5 mei te bezichtigen. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur staan kerk, park, begraafplaats en grot open voor bezoek. Deze Torendag wordt georganiseerd door ‘Kerken in Peelland’.

Mariahout heeft veel te bieden. De kerk en de parochie dateren uit 1933. Het is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De bouwpastoor is pastoor Van Eijndhoven. Zijn buste staat voor de kerk. Bij de kerk ligt een mooi aangelegd park. Naast het kerkhof bevindt zich een War Cemetery, waar twee Engelse soldaten liggen begraven. Zij sneuvelden tijdens de bevrijding in 1944. Bij de kerk is de grot te bezichtigen. Dit is een natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes. In vroeger dagen werd en ook nu nog wordt deze grot veelvuldig bezocht door pelgrims. Café-restaurant ‘De Pelgrim’, tegenover het kerkplein, herinnert hieraan. In de kerk zelf hangt de bekende kruiswegstatie van Roestenburg. Ook het orgel is de moeite waard om te zien en te horen. Het orgel is van de bekende orgelbouwer Smits.

De kerk en omgeving is een rijksmonument. Tijdens de Torendag (in Mariahout is vanwege het risico van een beklimming, de toren niet toegankelijk) zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen.