Afbeelding

Rabatten, heksenkaas en duivelsei

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Nee, geen woorden uit de nieuwe versie van Harrie Potter. Gewoon mooie dingen die je in ons eigen Laarbeek hoort en ziet als je op pad bent met de gidsen van het IVN Laarbeek. Afgelopen zondagochtend organiseerde het IVN een wandeling door natuurgebied De Biezen.

Schitterend gebied
Een mooie zonnige herfstzondagmorgen leent zich uitstekend voor een wandeling in de Biezen. Daar kom je rabatten tegen: Verhogingen in het landschap, die redelijk uniek zijn voor Noord-Brabant. Gegraven sloten zorgden voor verhogingen (rabatten), waarop bomen geplant werden. Gidsen Dieny van den Heuvel en Gerrit Post vertellen de wandelaars van alles over dit schitterende gebied tussen Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Bakel.

Stinkzwam
Uit een duivelsei komt de stinkzwam tevoorschijn en heksenkaas kleurt van oranje naar geel en dan naar zwart om zich weer verder te verspreiden. De essenziekte ruïneert jammer genoeg het aantal essen dat hier groeit. Maar ondanks deze problemen, kun je in dit gebied veel verschillende diersoorten tegenkomen. Wilde zwijnen, reeën, vossen en veel verschillende vogelsoorten huizen hier. Dieny vertelt: "Een aantal jaren geleden is in samenwerking tussen Staatsbosbeheer, IVN en de Brabantse Kluis dit wandelpad gerealiseerd. Hiermee is de Biezen toegankelijk voor het publiek zonder dat er verstoring plaatsvindt. Dit pad wordt bijgehouden door de vrijwilligers van de Brabantse Kluis. Dat doen ze erg goed, en daar zijn we blij mee. Dat is op veel plaatsen in Nederland helaas wel anders." Een aanrader als je op zondagmorgen (of een andere dag) zin hebt in een mooie wandeling.