Piet en Anny op de tractor
Piet en Anny op de tractor

Gouden paar Anny en Piet van Lierop-van der Linden

Algemeen Algemeen

Mariahout – Vijftig jaar geleden gaven Anny en Piet elkaar het 'ja-woord'. Samen met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden zal vrijdag het feest gevierd worden. Een feest van een actief paar.

Mariahout kermis
Op Mariahout kermis kwamen ze elkaar tegen. "Da's achttien juni vijfenvijftig jaar geleden", lacht Anny. "Ik kwam van Zijtaart en ons Piet is hier achter de heg geboren." DeMooiLaarbeekKrant zit bij Anny en Piet in de tuin aan de Sparrendreef. "We wonen op de grond van ons vadder", zegt Piet. "Die had een loonbedrijf gespecialiseerd in aardappelen rooien." Piet en Anny werkten als tieners thuis hard mee. In 1953 kwam Piet op de melkwagen terecht. Hij haalde in Nijnsel en Mariahout de melk op om naar de melkfabriek in St. Oedenrode te brengen. Uit zijn jeugd stamt zijn liefde voor oude landbouwwerktuigen. "Ik zocht een tractor uit mijn jeugd. Bij Mien Poels stond een roestig exemplaar", vertelt Piet. "Tijdens het opknappen kwam ik er via Adri Martens achter dat het de tractor was die we 47 jaar geleden hadden. Bijzonder hè. Zal ik hem laten zien?" Even later klinkt het karakteristieke geluid van een oude tractor. Trots klimt hij samen met zijn Anny op het voertuig waarmee hij regelmatig op oogstdagen te zien is.

Niet stil zitten
Volgens Anny is het geheim van hun huwelijk dat ze dingen samen doen, maar dat ze ook apart hobby's hebben. "Jeu de boules, fietsen en in de tuin werken doen we samen, maar we hechten ons aan onze zelfstandigheid." Ze gaan dan ook regelmatig apart op stap. De kinderen Henriëtte, Jos en Gemma zijn met hun partners en kinderen altijd welkom, maar vaste afspraken worden nooit gemaakt. "Iedereen waait hier gewoon binnen", lacht het paar, terwijl ze trots vertellen over talentvolle kleinkinderen waarvan twee zelfs professioneel voetballen. "Zeven kleinkinderen van zes tot twintig jaar. Zes jongens, één meisje." Technische Piet bedenkt de meest bijzondere dingen. Uitvinder van Grassfix. Een machine waarmee zaden op een talud aangebracht worden. "Daar heb ik zelfs patent op", zegt Piet trots. "Ook staan we in het Guinness Book of Records met de langste brommer." Door een grappig filmpje op Omroep Brabant haalde dit fragment het televisieprogramma 'De Wereld draait door' en ging het fragment de hele wereld over. "Een kennis uit Australië had het zelfs op tv gezien." vertelt Piet. Samen met Anny is hij betrokken bij het 'wel en wee' in Mariahout. De grot werd gebouwd, het theater gerenoveerd, het kruisbeeld werd opgeknapt, zomaar wat projecten die aangenomen werden. Stilzitten is er niet bij. Vrijdag vieren ze feest. Of het zo warm wordt als de vorige jubilea? Gezellig wordt het zeker.

De trouwfoto van Piet en Anny van Lierop
!