Afbeelding

Leerlingen basisschool Brukelum 'sterren' in TeHaTex

Algemeen Onderwijs

Aarle-Rixtel – Naast rekenen en taal staan op basisschool Brukelum tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen (TeHaTex) centraal. Elke vrijdagmiddag krijgen de kinderen van groep 5 tot en met 8 in gemengde groepen les in deze creatieve werkvormen.

Leren op verschillende leergebieden
"We weten heus wel hoe we een zaag in de figuurzaag moeten zetten", zeggen een paar enthousiaste leerlingen uit groep 8. "Waar liggen de nieuwe zaagjes?" Met wat behendige draaibewegingen wordt een gesprongen zaagje verwisseld. Terwijl in het lokaal driftig wordt gewerkt op een zelfontworpen huisje gonst de hele school van activiteit. Elke vrijdag staat een gedeelte van de middag in het teken van creatieve werkvormen. Kinderen zijn niet alleen bezig met papier op het platte vlak maar maken kennis met verschillende materialen en producten om mee te werken. Ontwerpen, knippen, plakken, zagen, verven, boetseren, zomaar wat disciplines die aan bod komen.

Kunstgeschiedenis op speelse manier
Naast het opdoen van ervaringen met verschillende materialen wordt er op een speelse manier uitleg geven over verschillende stromingen en geschiedenis van de kunst. "Keith Haring maakte abstracte mannetjes zonder kleren, gezichten of handen en voeten", legt een juf uit. "Het is eigenlijk een heel eenvoudig figuurtje en toch zie je wat hij doet. Kun jij een stripverhaal met dit figuur maken? Maar let op, ik wil geen kleding, gezichten of handen zien." Enthousiast gaan de meiden uit groep 5 aan de slag. In het lokaal ernaast zijn kinderen druk bezig een landschap op een buis te schilderen. Hoe bouw je een landschap op en hoe zorg je ervoor dat het geen grote verfknoeiboel wordt?

Een school vol kunst
Ongeveer vier weken wordt door verschillende groepen kinderen aan een onderwerp gewerkt. Daarna gaan spullen mee naar huis of worden werken op school tentoongesteld. Schilder- en tekenwerken op het platte vlak komen in diverse wissellijsten op school te hangen. Alle werken gaan uiteindelijk mee naar huis en zo kan het zijn dat kinderen thuis komen met een mooie zelfgemaakte spaarpot, beschilderd T-shirt of een zelf ontworpen vlieger. Elke periode sluit de school aan met nieuwe thema's en zijn kinderen vrij om zich bij een onderwerp waarvoor ze zich interesseren in te schrijven. Een creatieve en leerzame vrijdagmiddag, met uitdagende projecten waarbij leerlingen op een andere manier leren.