Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 7b0b21
Foto: Johan Maas
FOTO'S Fotoseries

Scheidende toneelgroep 'De Medemens' zette dementie op de kaart

Mariahout – Na vijftig keer het stuk 'Zoeken' gespeeld te hebben stopt toneelgroep 'De Medemens' met optreden. Het herkenbare en emotionele verhaal gaat over Hans die dementie krijgt. Het stuk bracht binnen en buiten Laarbeek veel teweeg en geeft een inkijkje in een leven met deze hersenaandoening.

Leren omgaan met een veelvoorkomende ziekte
Bijna drie jaar geleden tekende de gemeente Laarbeek de 'Intentieverklaring Dementie'. Samen met de stuurgroep dementievriendelijk Laarbeek werd een plan gemaakt om de taboes rondom dementie te doorbreken en om de gemeenschap kennis te laten maken met deze ziekte. Hoe ga je om met mensen met dementie en hoe help je mantelzorgers? De stuurgroep wil een bijdrage leveren aan deskundigheidsbevordering en het creëren van respijtmogelijkheden. Het toneelstuk 'Zoeken' was een van de concrete manieren om dementie onder de aandacht te brengen. In enquêtes onder de Laarbeekse bevolking kwam eerder naar voren dat veel mensen dementie eng vinden en het liever verborgen houden.

Initiatieven om Laarbeek dementievriendelijker te maken
Aandacht en informatie is daarom belangrijk. Afgelopen jaren zijn er dementievriendelijke dagen georganiseerd. Dit jaar staan voor september 2019 'verwarringsdagen' op de planning. Wat dat in gaat houden is nog even een verrassing, maar dementie is het thema. In april komt ook het Alzheimercafé naar Beek en Donk. Er is een nieuw Alzheimercafé gestart in Bakel-Gemert. In zo'n café komen mensen met dementie, naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Tijdens informele bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld en kunnen mensen informatie krijgen. Verder staan in Laarbeek lezingen op de planning, zoals 18 maart in Zorgboerderij Grootenhout. Evelien Pullens komt dan praten over haar boek 'De vierde dementie; intuïtie en dementie'.

Afscheid met een lach en een traan
Voor de acteurs van toneelgroep 'De Medemens' is dementie helaas bekend terrein. Alle spelers hebben in hun directe omgeving met dementie te maken of te maken gehad. Die emotie is tijdens het spel duidelijk te voelen en te zien. Deze laatste keer zit de zaal vol familie en vrienden. Dat maakt het stuk nog indrukwekkender. Schrijfster Lotte Goossen heeft een stuk geschreven dat direct je hart ingaat en waar herkenbare elementen in zitten. Partners die hun naaste niet meer herkennen, kinderen die hun ouders zien worstelen, mensen die niet meer op bezoek durven te komen en het onbegrip in de maatschappij. "Niets is verzonnen", zegt Lotte. "Het is allemaal waargebeurd." Daarom reden te meer om dementie steeds onder de aandacht te brengen. Vroeg of laat kom je met deze ziekte in aanraking en bent dan voorbereid.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>