Logo mooilaarbeek.nl
Algemeen

Aarles Gildeweekend

  | Fotonummer: 82453e
Foto:

Aarle-Rixtel - Op het gildeterrein van het Sint Margaretha Gilde is het koningschieten op zaterdag 17 augustus. Op zondag 18 augustus is het de dag van het Onze Lieve Vrouwe Gilde.

In het verleden was het om de drie jaar koningschieten, maar de leden hebben gekozen om dit naar twee jaar terug te brengen. Het zou voor de leden een gemakkelijkere stap zijn om aan het schieten deel te nemen.

Vanaf 14.00 uur is iedereen van harte welkom, en wordt de vogel op de schutsboom geplaatst. Het gilde trekt driemaal rond de boom, dit gebeurt spiraalsgewijs in steeds kleinere kringen. Tijdens dit rondtrekken wordt er gecontroleerd of het terrein veilig is en of er niet aan de boom geknoeid is. Daarna wordt de afgaande koning Toon Thijssen ontdaan van het koningsvest en verdere attributen.

Als eerste schiet de burgemeester op de koningsvogel als teken van toestemming van de wereldlijke overheid. Als tweede schiet de pastoor, als eerbewijs door het gilde aan de kerkelijke overheid. Nadat dit is voltrokken begint het koningschieten met de kandidaten. Rond de klok van 18.00 uur is de nieuwe koning bekend waarna aansluitend de huldiging plaats vindt.

De dag van het Onze Lieve Vrouwe Gilde
Zondag 18 augustus is het de dag van het OLV-gilde. Ook deze dag begint met een heilige mis om 9.30 uur in de kerk, waarna een vendelgroet op het kerkplein plaatsvindt. Het middagprogramma begint om 14.30 uur op het Jan Van Dooren paviljoen, met als inzet de zilveren Bavaria beker. Hier kan iedereen aan mee schieten, mits in bezit van een geldig legitimatiebewijs. Na de huldiging van de winnaar wordt er gevendeld door het gilde.

Na de vakantie komt er een uitgebreider programma, en wordt de lijst met kandidaten bekend gemaakt.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>