Afbeelding

Oud-burgemeester Beek en Donk Joop Reuver overleden

Algemeen

Beek en Donk - Joop Reuver, de laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente Beek en Donk is vorige week op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1994 tot de samenvoeging van de gemeenten Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout tot Laarbeek burgemeester in Beek en Donk.

De Reuver werd in 1928 geboren in Oldemarkt. Hij werd in zijn werkzame leven burgemeester van Luyksgestel (1977-1984) en Heeswijk-Dinther (1984-1994). In Heeswijk-Dinther ging hij met pensioen en bleef hij tot zijn overlijden wonen. In 1994 werd hij wel aangesteld als waarnemend burgemeester van Beek en Donk, als vervanger van Charles Hustinx die met ziekteverlof was.

De jaren dat Reuver burgemeester was in Beek en Donk waren de jaren op weg naar de gemeentelijke herindeling. Hij maakte dan ook deel uit van de stuurgroep die de samenvoeging van de gemeenten Beek en Donk, Lieshout/Mariahout en Aarle-Rixtel voorbereidde. Hierin heeft hij op goede wijze de belangen van Beek en Donk behartigd.

Door zijn rijzige gestalte dwong hij vanzelf respect en gezag af, maar zijn bestuurlijke optreden kenmerkte zich ook door zijn slagvaardigheid en kordaatheid. Degenen die met hem samenwerkten zullen hem herinneren als aimabel, toegankelijk en ontvankelijk voor goede argumenten. Daarnaast was hij een bourgondiër, die genoot van zijn positie, zijn publieke optredens en de goede dingen van het leven.

In zijn Beek en Donkse periode was Reuver in het college potefeuillehouder financiën en onderwijs. In die hoedanigheid heeft hij zich persoonlijk ingespannen voor de bouw van de schoolwoningen van het Klokhuis aan de Muzenlaan. Ook was hij zeer betrokken bij de aankoop van het klooster aan het Heuvelplein, hetgeen toen bestemd was als nieuwe locatie voor het gemeentehuis van Laarbeek. Hij heeft hierover onderhandeld met de zusters van Schijndel en als een van zijn laatste bestuurlijke daden heeft hij eind december 1996 zijn handtekening gezet onder de aankoopovereenkomst. Zijn betrokkenheid met Beek en Donk mag ook blijken uit het feit dat hij na de herindeling nog enkele jaren voorzitter is geweest van harmonie O en U.