De rijdende Super Sociaal winkel voor het gemeentehuis van Laarbeek
De rijdende Super Sociaal winkel voor het gemeentehuis van Laarbeek Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk

Armoede zit overal, ook in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Denk jij dat het jou zou lukken? Een maaltijd voor je hele gezin op tafel zetten voor slechts 2 euro? Het is de harde realiteit voor mensen die in armoede leven. En ja, ook in Laarbeek gebeurt dit dagelijks. De gemeente wil mensen die moeilijk rond kunnen komen graag helpen, maar dan moeten ze wel in beeld komen.

Laarbeek - “Wij hebben een groep mensen in beeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft uitgerekend hoeveel mensen in Laarbeek in armoede zouden leven. Daar zit nog een groot verschil tussen”, legt wethouder Monika Slaets uit. Volgens het CBS zijn er in Laarbeek ruim 400 gezinnen met een lage inkomens-grens, zo’n 5 procent van het totaal aantal huishoudens. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat onder meer 127 gezinnen zich hebben gemeld bij Stichting Leergeld en 92 gezinnen gebruikmaken van Super Sociaal. Wethouder Slaets wil graag zoveel mogelijk mensen in Laarbeek die moeilijk rond kunnen komen helpen. Alleen om jezelf te melden, dat is een enorm grote stap, zo blijkt. Daarom werd bijvoorbeeld eerder deze maand een inloopmarkt georganiseerd. Mensen konden daar vrij binnenlopen om te kijken welke instanties de helpende hand kunnen bieden. Ook waren daar enkele ervaringsdeskundigen aanwezig. Zij vertelden hoe zij orde hebben kunnen scheppen in hun leven èn hoe ze door verschillende instanties geholpen werden. “Op die markt hoorden we al dat mensen het fijn vonden om met ervaringsdeskundigen te spreken. ‘Hadden we dat maar eerder geweten, dan hadden we eerder aan de bel getrokken’, zeiden mensen. We willen dan ook die drempel lager brengen en het uit de taboesfeer halen. Want armoede zit overal. Ook in Laarbeek”, geeft wethouder Slaets aan.

Stokbrood met kruidenboter
Een van de ervaringsdeskundigen geeft aan vanaf haar 18de al weinig geld te hebben. “Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Ik ben zelf aan de slag gegaan om mijn schulden op te lossen. Op een bepaald moment kwam ik in de bijstand. Je hebt dan niet veel en dan moet je creatief zijn. Ik stond met 2 euro in de winkel en moest een maaltijd voor vijf personen regelen. Dan kijk je wat je thuis in de kast hebt. Soep? Dan koop je een stokbrood met kruidenboter. Knakworsten? Broodjes. Pannenkoeken zijn ook een goed alternatief.” De vrouw geeft aan dat met hulp van Stichting Leergeld haar kinderen wel mee konden blijven doen in de maatschappij. “Door Stichting Leergeld konden ze blijven sporten, konden ze mee op schoolreisje. Natuurlijk krijgen kinderen er wel iets van mee.”

Een andere ervaringsdeskundige deelt haar verhaal. “Na een scheiding kwam ik er alleen voor te staan met twee kleine kinderen. Omdat ik deeltijd werkte, vroeg ik een uitkering aan en had weinig tot niets. Toen ik na een paar jaar door een lange revalidatie door een ongeluk niet meer kon werken, moest ik een volledige uitkering aanvragen en plots bleef de alimentatie ook achterwege. Door het wegvallen van mensen bij de uitkeringsinstantie duurde het een half jaar voordat het geregeld was en heb ik met mijn gezinnetje van de halve uitkering moeten leven, waarbij ik alleen de vaste lasten net kon betalen. Ik had geen geld om te eten. Omdat ik vrijwillige jeugd- en jongerenwerk deed voor de kerk en mensen mijn verhaal kenden, legden zij geld bij elkaar om boodschappen voor mij te doen en konden ik en mijn twee kinderen eten. Natuurlijk was dat een lastige tijd. Ik was ontzettend dankbaar. Door hulp kwam ik er achter welke voorzieningen er waren, waar ik blijkbaar al jaren recht op had. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van Stichting Leergeld gehoord. Soms moet je letterlijk elk dubbeltje omdraaien, maar met alle hulp kunnen we het nu samen redden. Mijn dochter zei wel eens: ‘Mam, eigenlijk zijn we arm, toch leven we rijk’. Je wordt dankbaar voor alles. Maar die eerste stap zetten, dat is heel moeilijk. Ik ben er er niet van om mijn hand op te houden en vind het nu als lid van de cliëntenraad erg waardevol om voor mensen die het moeilijk hebben nu op te kunnen komen. Door de vrijwilligersbijdrage die ik ervoor ontvang heb ik zelf (aanvullend op mijn pedagogische opleiding) een cursus als coach erbij gedaan, om extra mensen te kunnen ondersteunen en hopelijk nog sneller weer een goede baan te vinden. Ook geeft de gemeente ervaringsdeskundigen een training. De gemeente wil ook graag mensen helpen, maar het is moeilijk om ze te bereiken”, geeft de vrouw aan. Beide ervaringsdeskundigen weten hoe fijn het als als er wel hulp is. “De kledingbank kan soms enorm helpen. Weet je hoe fijn het is als je iets leuks aan kunt trekken. Daarom wil ik ook ouders met tieners oproepen om hun kleding daar te doneren. Juist voor die kinderen is er weinig keuze.”

Voor iedere situatie een oplossing
Zowel de ervaringsdeskundigen als de wethouder geven aan dat er voor iedere situatie een oplossing is. “De LEVgroep kan bijvoorbeeld al helpen met structuur aanbrengen in je manier van leven. Dat kan al voldoende zijn. Zeker nu energie en boodschappen duurder worden, zal de groep die met armoede te maken krijgt groter worden. Het er daarom met iemand over kunnen hebben, kan al helpen”, zegt wethouder Monika Slaets. “Het moet bespreekbaar worden. De bus van Super Sociaal, waar mensen men een kleine portemonnee boodschappen kunnen doen, staat nu achteraf bij het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Het liefst wil ik dat die gewoon op het Piet van Thielplein staat.”

Wie graag eens een gesprek wil om te kijken wat voor oplossing er voor zijn/haar situatie mogelijk is, kan contact opnemen met Nathalie Ansems van de LEVgroep: 06-48532893.

In november is de volgende inloopmarkt.