Afbeelding

Ken de Kern: Mariahout

Algemeen

Mariahout - In 2023 zal de kern Mariahout 90 jaar bestaan. Een kern die voorheen een kerkdorp van Lieshout was en haar oorsprong vond bij het Ginderdoor; heden maakt het alweer 25 jaar deel uit van de gemeente Laarbeek. In de serie ‘Ken de Kern’ zal er in 2023 aandacht worden geschonken aan de historie van dit kerkdorp. 

Iedereen die van wandelen houdt kan nu al de rolstoelvriendelijke historische wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’ door de kom van Mariahout verkennen en zich laten informeren over de historie van dit dorp. Volg de zwarte pijlen op de kleine zwarte bordjes die op bekende locaties in het dorp staan.

Historische wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’
Er zijn 18 locaties met bordjes met een specifiek thema die een eigen QR-code hebben. Ook de vervolgroute wordt met een pijl aangegeven, evenals op lantaarnpalen en paaltjes. Achter deze QR-code vindt u een 70-tal verhalen over de locaties, oorsprong en de pioniers die het dorp vanaf 1933 vorm hebben gegeven. Kies voor de 3 km. lange route door het dorp of voor de korte route van 1 km. door het Groene Hart. Trek extra tijd uit voor het lezen van de verhalen. Lees de basisinfo, de verdieping en/of bekijk de fotogalerij. Het is de moeite waard en zo begrijpt u nog beter waarom Mariahout zo’n ondernemende en hechte gemeenschap kent. U kunt op elke plek van de route starten. 

Gezinswandeling
Wilt u nog meer verhalen horen neem dan de opa’s en oma’s mee die met al hun herinneringen, en die van hun ouders, leuke anekdotes aan de kinderen en kleinkinderen kunnen vertellen. Pak onderweg een consumptie bij De Pelgrim, Buurthuis, AanDagtig, Snackbar ’t Pleintje en de Oranjebar. Openingstijden en overige wandelroutes van ‘ZOD-Wandelroutenetwerk Mariahout’ vindt u op de site van dorpsvereniging Zorg om het Dorp via www.zorgomhetdorp.nl - wandelroutes . Bij de kerk en het Buurthuis staan grote routeborden die u een totaaloverzicht van het netwerk geven. Vraag een routekaartje bij de diverse horecagelegenheden.

Afbeelding