Veel elektrische fietsen zijn de laatste tijd weggehaald.
Veel elektrische fietsen zijn de laatste tijd weggehaald. Foto: Mark Barten

Fietsendieven actief in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - De laatste tijd zijn er veel meldingen van fietsendiefstallen in Laarbeek, en dan in het bijzonder in Beek en Donk. Zo zijn er onder meer fietsen weggehaald bij de Waterpoort, het Ontmoetingscentrum, de Hema en zelfs bij De Groof Uitvaartverzorging. Het betrof veelal elektrische fietsen.

Na een uitvaart op zaterdag 3 juni bij De Groof Uitvaartverzorging kwam een van de slachtoffers erachter dat er twee elektrische fietsen waren gestolen. “We waren kwaad en verdrietig. Je gaat uit van het beste van de mens, maar deze mensen beschikken over weinig empathie. De fietsen waren gelukkig wel verzekerd. We hebben online aangifte gedaan bij de politie en daarna in de buurt geïnformeerd of iemand iets gezien heeft. We hopen dat iemand iets gezien heeft en contact opneemt met de politie.”

Aangifte bij de politie
Volgens de gegevens van de politie (zichtbaar t/m april) zijn er dit jaar al vijftien fietsen gestolen in Laarbeek; Tien in Beek en Donk (waarvan zes in april), drie in Aarle-Rixtel, één in Lieshout en één in Mariahout. In de maand mei en tot dusver in juni bleek het opnieuw vaak raak te zijn. Jan van den Berg, eigenaar van Fietsvakman van den Berg in Beek en Donk: “Het is niet normaal hoe veel fietsen er weg worden gehaald, zelfs overdag en ook gewoon bij de supermarkt. De e-bike wordt het vaakst gestolen omdat deze het meeste waard zijn, maar als ze een goede eenvoudige fiets mee kunnen nemen dan doen ze dat ook”, vertelt Jan, die aangeeft dat je altijd een extra slot om je fiets moet doen. “Geen insteekketting, maar een echt los kettingslot. Er zijn tegenwoordig ook zogenaamde ‘Poolse lopers’ en als de fietsen niet aan de ketting liggen, dan hebben ze hem binnen een paar seconden meegenomen. Mocht je fiets gestolen worden doe dan ook altijd aangifte bij de politie. Als je verzekerd bent ga je in de meeste gevallen naar de rijwielzaak waar je de fiets gekocht hebt en wordt het daar verder afgehandeld.

Tips om fietsendief stal te voorkomen
De politie zelf heeft ook nog een aantal tips om diefstal te voorkomen:
- Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart
- Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen
- Maak gebruik van een stalling
- Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen en zorg voor een goed slot (ook op de deur van uw schuur of berging).

Daarnaast adviseert de politie om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen dieven nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal. Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten. Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. 

Zet jouw fiets extra goed op slot.