Robert van Aspert zit -naast de Dorpsraad Lieshout- zowel in de initiatiefgroep Gemeenschapskracht als in de adviesraad Sociaal Domein.
Robert van Aspert zit -naast de Dorpsraad Lieshout- zowel in de initiatiefgroep Gemeenschapskracht als in de adviesraad Sociaal Domein.

Dorpsraad Lieshout wil meer inzetten op ‘Gemeenschapskracht’

Algemeen

Lieshout - Dorpsraad Lieshout is blij met haar link naar de (informele) initiatiefgroep ‘Gemeenschapskracht’ én de (formele) adviesraad Sociaal Domein. Deze initiatiefgroepen staan voor het normaliseren van het omzien naar elkaar en dat is waar beide groepen zich steeds meer op richten. Dorpsraad Lieshout ziet dan ook graag dat door een goed op elkaar aansluitende agenda deze informele zorg voor elkaar ook in het beleid via de adviesgroep Sociaal Domein zichtbaar wordt. 

Landelijk staat de zorg enorm onder druk qua financiering én qua personele bezetting. Met de toenemende vergrijzing wordt er steeds meer een beroep gedaan op informele zorg en mantelzorg als ondersteuning van de zorgsector. De cijfers die gepubliceerd zijn spreken boekdelen: als Nederland in 2040 dezelfde zorg wil kunnen bieden als nu, dus met alle faciliteiten en bezettingen die er nu zijn, moet in 2040 één op de vier werkenden werken in de gezondheidszorg. Momenteel werkt een op de zeven werkenden in de zorg. Het is naar verwachting niet haalbaar dat in 2040 dit één op de vier zal zijn. De vraag naar zorg neemt hand-over-hand, mede door de vergrijzing, in rap tempo toe. Daartegenover staat een afnemende beroepsbevolking: zie hier de basis voor een heus zorginfarct. Ze moeten op zoek gaan naar een manier om met dezelfde middelen en mankracht de zorg zo in te richten dat de gevolgen van het zorginfarct zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

Omzien naar elkaar
De initiatiefgroep Gemeenschapskracht is zich heel bewust van dit grote probleem en met zij zijn dan ook aan het onderzoeken hoe ze een invulling kunnen gaan geven aan deze informele zorg. Het stimuleren van het omzien naar elkaar is dan ook de kern waar de initiatiefgroep zich op richt. Kleine zaadjes planten om mensen dichter bij elkaar te brengen en te helpen. Elk initiatief in het dorp draagt hier aan bij.

Gemeenschapskracht
Om meer gemeenschapskracht te krijgen gaat de initiatiefgroep zich komend jaar richten op onder andere de Lieshoutse buurtverenigingen. Deze zijn goed verankerd in het dorp en kunnen hier een goede rol in spelen. Vanuit de werkgroep ‘zorg en welzijn’ van de Dorpsraad Lieshout is daar inmiddels dan ook een concept voor gemaakt zodat er een goede basis voor samenwerking kan komen.