Afbeelding
Foto:

Voor de zomer meer duidelijkheid over toekomst zwembad

Algemeen

Laarbeek - In juni moet de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van ‘zwemmen in Laarbeek’. De zwembadvisie moet dan worden vastgesteld, het voorkeursscenario worden gekozen en de financiële gevolgen moeten dan duidelijk zijn. De gemeente deed eerder al een eigen onderzoek. Nu komen de eigenaren van het zwembad en de exploitant met twee alternatieve scenario’s.

Hebben we in de toekomst nog een zwembad in Laarbeek? Die vraag hebben het college en de gemeenteraad op hun bordje gekregen nu duidelijk is dat het huidige zwembad in Beek en Donk verouderd is. In september kwam de gemeente naar buiten met het onderzoek dat ze zelf deed. 

In dat onderzoeksrapport staat beschreven wat de kosten zijn om het huidige zwembad te verbouwen, te vernieuwen of totale nieuwbouw te realiseren. Nieuwbouw van een bad van 8x15 meter kost 5,2 miljoen euro waarbij de gemeentelijke exploitatiebijdrage verwacht wordt op 128.000 euro. Een zwembad van 15x18 kost 6,7 miljoen euro met een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 254.000 euro. Een groter, recreatiever zwembad van 12,5x25 meter kost 9 miljoen euro waarbij de bijdrage van de gemeente neerkomt op 507.000 euro. En dan is als laatste nog de mogelijkheid voor renovatie bekeken van het huidige 25x18 meter grote zwembad. Dit kost zo’n 10,8 miljoen euro met een gemeentelijke bijdrage van 605.000 euro. En dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat de gemeente dan wel gemeenteraad besluit om geen gemeentelijke bijdrage te leveren voor de exploitatie. 

De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met de gemeenteraad, verder bekeken wat ze nu precies willen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de visie op zwemmen, zwemonderwijs en een zwembad in Laarbeek. De financiële en maatschappelijke consequenties. De rol van de gemeente Laarbeek, bijvoorbeeld bij een eventuele gemeentelijke bijdrage in de exploitatie en participatie van inwoners.

Alternatieve scenario’s (met woningbouw)
Het rapport werd besproken met eigenaren van het zwembad en exploitant Ezzy’s en zij kregen ruimte om met alternatieve scenario’s te komen. Deze maand worden die twee voorstellen (renovatie en nieuwbouw met woningbouw) aan het college van burgemeester en wethouders gepresenteerd. Het plan voor nieuwbouw van het zwembad (met daarbij dus woningen) kan pas na 1 februari beoordeeld worden omdat dit samenhangt met de door de gemeenteraad vast te stellen kanaalvisie (waar het gebied van het zwembad onder valt).

In de nog vast te stellen zwembadvisie staat dat een zwembad binnen de gemeentegrenzen de voorkeur heeft vanwege bereikbaarheid en financiële en praktische toegankelijkheid voor inwoners. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat zonder zwembad in de gemeente het zwemmen en zwemonderwijs weliswaar moeilijker wordt maar niet onmogelijk gezien het ruime aanbod van zwembaden en zwemles in de directe omgeving. Alle opties liggen dus nog op tafel.

Hoe nu verder?
In maart en april moeten de alternatieve scenario’s van de eigenaren worden getoetst en de financiële consequenties van de voorkeursscenario’s voor de gemeente Laarbeek in kaart worden gebracht. Ook wordt de mening van de inwoners gevraagd. Als alles dan volgens plan verloopt, moet de gemeenteraad in juni een definitief besluit nemen. Aangeven is wel al dat dit krap wordt, dus mogelijk schuift dit nog door naar na de zomer.