Afbeelding
Foto: Mark Barten

Begrotingsvergadering Laarbeek; Het ging maar weinig over de begroting zelf

Gemeente

Laarbeek - Het is donderdagavond kwart voor twaalf als burgemeester Frank van der Meijden de raadsvergadering afsluit. Een lange zit was het voor alle aanwezigen, maar toch roept Van der Meijden de raadsleden nog op voor een afsluitende borrel. Het ging er soms hard en grimmig aan toe in de vergadering waarin de hoofdschotel de Laarbeekse begroting voor de komende jaren was. Bij de afsluitende borrel moet men elkaar weer even recht in de ogen kunnen kijken.

Ruim vier uur duurde de vergadering van de gemeenteraad, waarin de begroting voor het komende jaar (en de jaren erna) besproken werd. De plannen van het college van burgemeester en wethouders voor het Laarbeekse huishoudboekje werden aangenomen, met zeventien stemmen voor en twee tegen.

In de vergadering werd door de PvdA een motie van treurnis ingediend, wat tot afkeurende reacties van andere partijen zorgde. “Ik vind deze motie teleurstellend en kwetsend. Het besluit is de uitkomst van een democratisch proces. Met deze motie ben je dus ook teleurgesteld in het democratische proces”, hield René van Heugten (De Werkgroep) indiener Linda Engels-Strijbosch voor. ABL noemde het “een belediging van de democratie en kinderachtig dat je een motie van treurnis indient als je je gelijk niet krijgt.” Het besluit waarover het gaat is het sluiten van de fysieke boekencollectie in Aarle-Rixtel. “Het college heeft daarin een verkeerde afslag genomen en daarom dien ik de motie van treurnis in”, verklaarde Engels-Strijbosch haar motie. Later gaf ze aan dat het haar niet ging om het fysiek sluiten van de boekencollectie, maar om het niet doorgaan van het voorstel van de PvdA over een uitstel van een jaar.

Politiek instrument
“Met deze motie heb ik niet willen ingaan op de inhoud. Ik vraag niet om verandering van het besluit, ik spreek middels een politiek instrument, met respect, mijn teleurstelling uit.” De motie (uiteindelijk aangepast met het specifiek benoemen dat het alleen om het punt van de bibliotheek gaat) werd uiteindelijk wel in stemming gebracht, maar kreeg alleen steun van de PvdA zelf.

Louis Peeters sprak namens Ouderenappèl - Hart voor Laarbeek: “Wij concluderen dat het indienen van amendementen en moties door de oppositie niets uithalen, dus hebben we die nu maar achterweg gelaten.” PNL-fractievoorzitter Ronnie Tijssen was het hier duidelijk niet mee eens. “Klinkklare nonsens. Als oppositie alleen maar tegenstemmen en geen plannen maken is een vreemde gedachtengang”, hield hij Peeters voor. Die reageerde daarop, niet volgens de protocollen van de gemeenteraad, dat de burgemeester hem het woord ontnam.

Niet willen kwetsen
Peeters gaf ook het college mee “om werk te maken van bejegening van ambtenaren naar onze inwoners.” Daarmee doelde hij op gehoorde ervaringen van (oudere) inwoners die tevergeefs naar het gemeentehuis zouden zijn gekomen met een vraag en zonder geholpen te worden weer naar huis moesten. Dit schoot dan weer bij de burgemeester in het verkeerde keelgat. “Ik sta voor mijn ambtenaren.” Waarna OHvL-fractievoorzitter Frans van Zeeland zei: “Het is nooit onze bedoeling om kwetsend te zijn. Het was meer om te benadrukken van dit speelt er. Mochten wij daarin iemand geraakt hebben, dan bij deze excuses.”

Uiteindelijk noopte het ABL-fractievoorzitter Ron Verschuren tot de volgende woorden: “Ik ben verdrietig over de sfeer in deze vergadering. Wij steunen de begroting van harte.” Want dat was uiteindelijk waarover het ging. Financieel-wethouder Joan Briels was tevreden. “Het is weinig over de financiën gegaan. Ik ben tevreden met de gezonde financiële huishouding van de gemeente”, zei hij in de eerste termijn.

Afsluitende borrel
Uiteindelijk stemde alleen het CDA tegen de begroting. Zij vinden dat het gereserveerde bedrag van 650.000 euro voor het herstellen van de historische verbindingen op Eyckenlust (met de beoogde voetgangersbrug) uit de begroting moet. De wethouder had eerder al aangegeven dat op een later moment dit nog ter stemming komt en er dus altijd nog een weg terug is. Met zeventien stemmen voor en twee stemmen tegen werd na 4 uur en 15 minuten de begroting aangenomen. Daarna was er tijd voor die afsluitende borrel.