Afbeelding
Foto: Mark Barten

Gemeente gaat investeren in samenleving

Gemeente

Laarbeek - De gemeente Laarbeek staat er financieel gezien uitstekend voor. Zo goed dat het college van burgemeester en wethouders de mogelijkheid ziet om financiële reserves in te zetten voor incidentele uitgaves. “We willen de samenleving laten functioneren.”

Het komt elk jaar terug, de kadernota. Daarin maakt het college van burgemeester en wethouders de plannen voor de komende jaren en specifiek 2024 bekend. De gemeenteraad heeft daar natuurlijk wel het laatste woord over.

De begroting van de gemeente Laarbeek is 67,4 miljoen euro. De financiële reserves zijn (door overschotten in jaarrekeningen van de afgelopen jaren) toegenomen tot 55 miljoen euro. De weerstandsratio van de gemeente is nu bijna 4, waarbij de minimumnorm 1 is. “Je moet voldoende weerstandsratio hebben om onvoorziene tegenvallers te kunnen opvangen. Vergelijk het thuis als je koelkast, wasmachine of fiets kapot gaat. Dan moet je toch direct een nieuwe kunnen kopen”, legt de financiële wethouder Joan Briels uit. Maar de buffer die de gemeente de laatste jaren heeft opgebouwd is zo groot dat er nu verantwoord geld terug kan vloeien naar de samenleving. Voor 2024 gaat het om ruim 3 miljoen euro. “Onze financiële positie is goed en robuust. Maar reserves oppotten is geen doel op zich. We willen de samenleving laten functioneren en de reserves inzetten voor incidentele uitgaven”, legt Briels uit.

Iedereen mee laten doen
Extra geld wordt onder meer uitgegeven aan het minimabeleid om ook de mensen die het moeilijker hebben mee te laten doen in de samenleving. Bovenop de 300.000 euro die al gereserveerd werd komt nog eens 65.000 euro extra. Ook moet het ambtenarenbestand op het gemeentehuis uitgebreid worden met zo’n 12 tot 14 fte om de organisatie toekomstbestendig te maken. “We willen inzetten op een goede dienstverlening en daarnaast aanspreken op wederkerigheid bij de inwoners. Dat vraagt onze aandacht, maar ook die van de burgers”, vertelt burgemeester Frank van der Meijden.

Wethouder Monika Slaets is blij dat er nu geld terug kan vloeien naar de inwoners. “We kunnen blijven investeren in de leefbaarheid van de kernen. Enkele speerpunten vanuit mijn portefeuille zijn onder meer de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen. Het toekomstbestendig maken van het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. We gaan investeren in het zichtbaar maken van historische verbindingen. Zo wordt er onder meer een loopbrug aangelegd bij Kasteel Eyckenlust. Wij reserveren daar 650.000 euro voor en vanuit de landelijke erfgoeddeal krijgen we daarom dan een subsidie.”

Betaalbare woningen
Ook op het gebied van ruimtelijke ordening zijn er extra mogelijkheden. Zo wordt onder meer meer ingezet op het realiseren van betaalbare woningen en sociale huurwoningen. “We leggen 1 miljoen euro extra in bij de grondexploitatie om betaalbare woningen te kunnen financieren”, vertelt wethouder Ron van den Berkmortel. Denk hierbij aan woningen in de Baverdestraat in Lieshout en de Mariastraat (wok) en Hooge Suute in Mariahout. Daarnaast gaat Van den Berkmortel lokaal kijken waar uitbreiding mogelijk is op bedrijventerreinen, omdat de vraag naar extra ruimte groot is. En er wordt 75.000 euro uitgetrokken om de verkeersveiligheid rondom de basisscholen Breinplein en de Driehoek in Aarle-Rixtel te verbeteren. “Veiligheid bij alle scholen is belangrijk en we zien dat die overal beter kan. We trekken daar geld voor uit en Aarle-Rixtel is nu de eerste.”

De ozb-belasting wordt voor 2024 volgens afspraak met de gemeenteraad bijgesteld naar 4,22 procent op basis van de CBS-prijsindex voor het jaar 2024. De bouwleges stijgen met 2 procent en de overige leges met jaarlijks 5 procent (waar dit mogelijk is). Het tarief van rioolheffing stijgt met 3,61 procent.

Onduidelijkheid over 2026
Tot en met 2025 schrijft de gemeente Laarbeek zwarte cijfers, daarna is het nog onduidelijk. Dit geldt voor alle gemeentes in Nederland omdat nog niet duidelijk is wat de financiële bijdrages vanuit het Rijk zullen zijn. “Maar we laten ons niet gek maken”, vertelt wethouder Briels monter.

In de raadsvergadering van 6 juli gaat de gemeenteraad in debat over de plannen van het college van burgemeester en wethouders.