Afbeelding
Foto: Politie Gemert Laarbeek

Forse stijging in aantal boetes voor rijden onder invloed in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Onder invloed van drank of drugs de weg op gaan is streng verboden en zeer gevaarlijk. Toch maken nog altijd veel bestuurders deze fout: vorig jaar beboette de Nederlandse politie 42.799 weggebruikers, zo blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van meest recente politiecijfers. Dit aantal ligt bijna een derde hoger dan vóór corona. Ook in Laarbeek steeg het aantal flink; van 28 boetes in 2019 (vóór corona) naar 48 boetes afgelopen jaar.

Er werden in 2023 veel meer bestuurders onder invloed van de weg gehaald dan tijdens pre-coronajaar 2019. Ten opzichte van toen is de stijging 32%. Het gaat om weggebruikers die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag. In iedere gemeente werd vorig jaar wel een bekeuring gegeven voor rijden onder invloed. Gemiddeld waren dit 28,4 boetes per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder. Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo gaat het in Laarbeek om 24,2 boetes per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder.

Bron: Independer

Veel boetes in Noord-Brabant
In 2023 werd ruim een kwart van alle boetes voor rijden onder invloed in Nederland uitgeschreven in Zuid-Holland. Met een totaal van 11.282 proces-verbalen is het de koploper van alle provincies. Noord-Holland (7.371) en Noord-Brabant (6.192) vullen de top drie verder aan. In Drenthe (837) en Zeeland (992) werden mensen het minst vaak op de bon geslingerd voor rijden onder invloed.

Wie betaalt de schade?
“Veroorzaakt iemand met een slok te veel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol of drugs in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden,” legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Ook op de langere termijn kunnen ongevallen door rijden onder invloed grote gevolgen hebben. Zo kan je autoverzekering opgezegd worden wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had.

Rijden onder invloed kan dus een grote impact hebben op de autoverzekering en de kosten daarvan in de toekomst, legt Independer expert Menno Dijcks uit. “De gevolgen voor rijden met alcohol of drugs zijn voor je verzekering hetzelfde. Deze kunnen overigens desastreus zijn als er letselschade is veroorzaakt. De verzekeraar gaat de schade namelijk verhalen op de verzekerde die onder invloed was en dit kan langdurige gevolgen hebben.” Naar schatting zorgden verkeersongevallen waar alcohol in het spel was in 2022 voor 9.600 mensen op de spoedeisende hulp. Dit blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Hierbij is nog niet gekeken naar ongevallen waarbij drugs of andere verboden middelen in het spel waren.