De veiligheid bij de fietsoversteekplaats op de Bavaria-brug wordt al aangeduid als 'Russische roulette'.
De veiligheid bij de fietsoversteekplaats op de Bavaria-brug wordt al aangeduid als 'Russische roulette'. Foto:

Verkeer(sveiligheid) belangrijk in plannen Dorpsraad Lieshout

Algemeen

Lieshout - Verkeer- en verkeersveiligheid is een veelbesproken issue in de Lieshoutse Dorpsraad. Verkeer(sveiligheid) draagt immers in belangrijke mate bij in “wat men van het dorp vindt” en “hoe men de leefbaarheid ervaart”. De commissie “Verkeer en Verkeersveiligheid” heeft dan ook weer volop ambities getoond in het jaarplan dat ze hebben samengesteld. Uiteraard is er niet alleen aandacht voor de auto-mobiliteit, maar ook voor fietsers en voor voetgangers. Voor al deze verkeersdeelnemers hebben zij speerpunten vastgelegd.

Automobilisten
Autoverkeer is een steeds terugkerend -en dus belangrijk- onderwerp. Autoverkeer is ook een belangrijke veroorzaker van problemen. Te hard rijden, sluipverkeer, (parkeer)overlast zijn zo maar wat zaken die frequent in Lieshout voorkomen. De commissie Verkeer en verkeersveiligheid wil zich komend jaar vooral richten op het verbeteren van de 30 km. zone die eigenlijk voor het hele dorp geldt, maar niet overal juist is aangeduid. Ook zijn diverse straten daar niet op ingericht, met bijvoorbeeld verkeers-remmende maatregelen. Verder staat de (nog steeds niet) geplande realisatie van een rotonde op de kruising N615/Hoofakker hoog op het lijstje, net als de verkeersafwikkeling rondom de Heuvel, die anders zal gaan worden vanwege het Centrumplan. Ook de Lankelaar en Schutstraat hebben aandacht van deze commissie nodig zodat de verkeersmaatregelen gaan passen bij de herinrichting van deze straten: denk daarbij aan voldoende, goed toegankelijke parkeerplaatsen.

Fietsers
Ook fietsroutes zullen dit jaar de aandacht moeten krijgen. Op de actielijst van de commissie prijken de wens om een onderdoorgang te realiseren -onder de N615- voor fietsers die langs het Wilhelminakanaal rijden, nabij de Bavaria-brug. De huidige oversteek is écht een zéér gevaarlijke doorn-in-het-oog. Ook de ontwikkeling en aanleg van de snelfietsroute behoeft veel aandacht. Goede aansluitingen zijn immers cruciaal voor het dorp, net als een goede, logische route.

Voetgangers
Ook voor de voetgangers heeft de werkgroep aandacht. Zo wil de werkgroep dit jaar de aanwezigheid van trottoirs en de kwaliteit hiervan in kaart gaan brengen. Opmerkingen vanuit achterban en de klankbordgroep hebben de werkgroep aangezet om dit op te pakken. Met name de kwaliteit zou op diverse plaatsen te wensen overlaten. Door dit in kaart te brengen hoopt de werkgroep de gemeente te kunnen bewegen om -vooral de slechte delen- op korte termijn aan te gaan pakken.