Afbeelding

Column Marie-Christine: Bekende

Algemeen Column

Waar heb ik hem vaker gezien? Mijn hersenen maken overuren. Manlief wordt binnenkort geopereerd en de verantwoordelijke arts staat vrolijk lachend op de foto. We kennen hem, maar waarvan? Bekend van televisie, talkshowgast? We hebben beiden geen idee. We rijden richting huis en praten over andere onderwerpen.

In onthouden van gezichten ben ik goed, maar soms ontstaat er in mijn hoofd een soort kortsluiting. Dan kom ik iemand tegen die ik ken en waarvan ik geen idee heb wie het is. Door quasi nonchalant door te kletsen is de herkomst van een persoon soms te achterhalen, maar tegenwoordig vraag ik het gewoon om domme blunders te voorkomen.

Laatst kwam ik een voor mij zeer bekende dame tegen. Terwijl we gezellig aan het keuvelen waren vertelde ik haar eerlijk dat ik haar wel herkende, maar dat ik niet wist waarvan. Lachend vertelde ze dat ze in een winkel werkte en dat dit veel vaker gebeurde. Ook een serveerster van een restaurant werd regelmatig door mensen glazig aangestaard. “Ze herkennen je en praten gezellig met me, maar hebben geen idee waarvan ze je kennen”, lachte ze. “Als ze blij zijn om me te zien dan weet ik dat ik mijn werk goed gedaan heb.”

Misschien word je, net als ik, weleens voor iemand anders aangezien. Blijkbaar heb ik ergens nog een aantal dubbelgangers. Het grappige is dat ik een van mijn dubbelgangers ken. Wij vinden zelf dat we helemaal niet op elkaar lijken, maar blijkbaar vinden vage kennissen in onze omgeving dat wel. Zo was ik bij een concert toen een aardige oudere dame ontzettend gezellig tegen me ging praten. Ik had geen idee wie het was en waar ze het over had. De dame zag ook mijn verbaasde blik en ging aan mij uitleggen wie ik was. Dat was grappig, maar toen viel wel het kwartje. Ze had het over mijn dubbelgangster. Lachend noemde ik haar naam en vertelde dat ik haar de groeten zou doen.

Onze reis vanaf het ziekenhuis zit er bijna op. Terwijl ik met de auto afsla richting ons dorp heb ik een helder moment. Onze arts was geen talkshowgast. Zijn tv-optreden had niets met zijn werk te maken, hij deed mee in Twee voor Twaalf. Daar hebben we hem vaker gezien.